Вести

ИЗЛОЖБА ПОЗОРИШНИХ ПЛАКАТА ЈОВАНА ТАРБУКА "ПЛАКАРТ", 18. МАЈА У ОКВИРУ "НОЋИ МУЗЕЈА"

14 мај 2013

У оквиру десете јубиларне "Ноћи музеја", у Музеју Народног позоришта, у суботу 18. маја (17,30) биће отворена изложба позоришног плаката нашег награђиваног аутора Јована Тарбука, под називом "Плакарт".

Поставка обухвата плакате креиране за Народно позориште у Београду, као и за друга позоришта из Србије и региона.
Тарбукови радови се налазе у колекцијама неколико европских музеја.
Tоком трајање "Ноћи музеја", до два сата после поноћи, и публика ће моћи уметнички да се изрази и да на интерактивном плакату остави свој траг.
Изложба ће бити постављена до краја сезоне.
Осврнувши се на Тарбуков рад, уредник Бијенала позоришног плаката у Вараждину Маријан Варјачић је приметио да "историјат позоришног плаката, од Тулуз Лотрека – до Јована Тарбука, показује да увек има уметника плаката који могу немогуће.
 Задатак дизајнера је приказати невидљиво или невидљиво учинити видљивим. Гледајући Тарбукове плакате, кључне су речи које означавају поступке на путу од невидљивога према видљивоме: сновиђење, зачудност, хумор и иронија. Јованов плакат не настаје искључиво рационалним путем, он је, као и свако истинско стварање, и сновид, сновиђење, оно што се “укаже у сну”. Томе се придружују ефекат зачудности, хумор и иронија које налазимо у готово сваком Тарбуковом плакату - оценио је Варјачић.
Драматург Бранислава Илић сматра да у свету у којем је агресивно-медијско оглашавање уметности постало императив, Јован Тарбук, не подлежући овом тренду, лишен ауторске претенциозности али не и ауторске препознатљивости, успева својим радом да се издвоји, о чему најбоље сведоче признања која је досад добио.
- Његов дизајн карактеришу отменост и висока уметничка префињеност, не баш тако уобичајене за ово време и овај простор, али и вешто коришћење свих елемената савременог дизајна и дигиталне уметности: фотографија, калиграфија, асоцијативне визуелне реплике из области уметности, медија и филма - каже она.
Тарбук (на слици) је недавно, на Hiiibrand 2012 - светском такмичењу у дизајну, које се одржава сваке године у Пекингу, освојио Награду жирија.
М.Б.