Вести

Извођењем представе „Хазарски речник – Ловци на снове“, отворена балетска сезона Народног позоришта у Београду

17 септембар 2020

Извођењем представе „Хазарски речник – Ловци на снове“, по мотивима романа Милорада Павића, у кореографији Роналда Савковића и режији Ливије Пандур, отворена је балетска сезона Народног позоришта у Београду. 

Овај једночини балет, премијерно изведен 19. маја 2018. године на Великој сцени, уједно, представља и омаж чувеном словеначком и европском позоришном редитељу Томажу Пандуру (1963-2016) који је драмску представу „Хазарски речник“ поставио 2002. године на сцени београдског Центра "Сава".

Из тог позоришног комада, у тиму су сада, осим Савковића и Ливије Пандур, и наша чувена балерина и кореографкиња Соња Вукићевић. 

У овој „фантазмагоријској и метафоричној поеми преведеној у покрет“, осим Вукићевићеве, наступили су и Сања Нинковић, Тијана Шебез, Љиљана Велимиров, Маја Стојаков, Ада Распор, Мина Радоја, Олга Олћан, Дејан Kоларов, Милан Рус, Игор, Никола Бјанко, Милош Живановић, Kарлос Алварадо, Хозе Иглесиас и Антонио Бибо.

Ауторску музику, специјално за овај балетски пројекат, компоновао је Мирослав Бако, сценографију је креирала кућа за дизајн и концептуалну уметност НУМЕН, костимографкиња је Ангелина Атлагић, а дизајнер светла Јаша Коцели.