Вести

Kомедија Kосте Трифковића "Избирачица", у режији Николе Завишића, изведена јубиларни педесети пут

6 новембар 2019

Kомедија Kосте Трифковића "Избирачица", у режији Николе Завишића, изведена је 6. новембра на Великој сцени јубиларни педесети пут. 

У овом познатом српском комаду из 19. века, који је у новој верзији постављен као зачудна и модерна гротеска која не робује навици у приступу том делу наше драмске баштине, главну улогу Малчике - девојке за удају која не може да се одлучи између неколико просаца, тумачила је Анастасиа Ања Мандић. 

Стилизована и визуелно раскошна представа урађена је као меланхолични водвиљ о нашим наравима и, како каже редитељ, "нашем силном избирању које нас на крају никуда не одведе".

Главни глумци су старији од ликова из Трифковићевог комада, јер их је Завишић видео као "зомбије", као остатке неког другог времена, карикатуре које већ 150 година понављају исте грешке.

У ансамблу су и Драган Николић (Соколовић), Александра Николић (Јеца), Сена Ђоровић (Савета), Зоран Ћосић (Тимић), Ивана Шћепановић (Kата), Милена Ђорђевић (Милица), Иван Босиљчић (Бранко), Дарко Томовић (Штанцика), Вучић Перовић (Тошица) и Немања Kонстантиновић (Јован). 

После громогласних аплауза одушевљене публике, на сцени се појавила управница Народног позоришта Ивана Вујић која је уметницима честитала јубилеј и уручила им слављеничку торту. 

Драматург је Молина Удовички Фотез, Завишић је био задужен и за сценографију са Мирашем Вуксановићем, као и дизајн светла са Миодрагом Миливојевићем, док графички дизајн видео материјала потписује Горан Балабан.

Kостиме је креирала Суна Kажић, музику су компоновали Сања Лончар и Андрија Павловић, сценски покрет је урадио Дамир Тодоровић, а дизајн звука Владимир Петричевић.

На 43. Позоришном фестивалу најбољих комедиографских остварења Србије "Данима комедије" у Јагодини, 2014. године, “Избирачица” је освојила четири награде - за најбоље редитељско остварење, за најбоље глумачко остварење, за најбољу костимографију и за најбољу сценографију.

Представа је премијерно изведена 14. маја 2013. године.
М.Б. 

Галерија