Вести

КРАЉЕВАЧКОМ ПОЗОРИШТУ НЕОПХОДНА ЈАЧА ФИНАНСИЈСКА ПОМОЋ

8 децембар 2010

У претходних месец дана, више српских театара из Београда и унутрашњости уплатило је на рачун Краљевачког позоришта око милион и по динара, док је из дијаспоре од разних људи добре воље стигла помоћ у износу од десетак хиљада евра, речено је у среду 8. децембра на конференцији за новинаре одржаној у Народном позоришту у Београду.

- То је нека цифра која чини само мали део укупне своте коју потражујемо – рекао је Владан Славковић, директор Краљевачког позоришта које је тешко оштећено у земољтресу који је 2. новембра погодио Краљево.
- Руиниран кров који прети сваког часа да се сруши на сцену и испуцале греде и зидови, попадали рефлектори и гомила прашине и шута (на слици) поставили су својеврсну сценографију у којој, нажалост, сада цео град игра још један стравичан чин своје драме – истакао је он и најавио да ће ових дана бити покренута „једна шира кампања која ће имати за циљ да скупи одређени износ новца, а тражићемо помоћ и од државе“.
Он је казао да се још увек не зна „судбина зграде“, старе 110 година, у којој је смештено позориште, с обзиром да се чека стручно мишљење експерата из Завода за заштиту споменика културе републике Србије у чијој надлежности се налази.
- Очекујем да ћемо у наредних недељу дана добити званичан документ од завода из којег ћемо знати у каквом је стању зграда. Тек после те званичне процене знаћемо шта и како даље. У овом тренутку најгори сценарио је зидање нове зграде и то би, по постојећим трошковима, који су мени представљени, износило око 450.000 евра, док би за санацију требало издвојити 150.000 евра – прецизирао је Славковић.
Он је казао да је Краљевачко позориште, чији ансамбл броји 15 стално запослених глумаца, тренутно „на путовању“.
- У претходних месец дана имали смо десет гостовања са дечијим представама и три са комадима са Велике сцене. У наредном периоду, до краја децембра, имамо заказана гостовања у Крушевцу, Нишу и Зајечару. Надам се да ћемо са тим темпом, док не оспособимо зграду позоришта, наставити и у наредном периоду – нагласио је Славковић.
Он је позвао све људе добре воље и све пријатеље културе да помогну колико могу, јер је позориште „место где се образује и окупља младост Краљева и где се репрезентују и бране идеје модерних, толерантних и, изнад свега, људских вредности“.
Поред њега, апел за помоћ упутили су и глумци Миодраг Мргуд Радовановић, Марко Николић, Александар Срећковић и управник Народног позоришта у Београду Божидар Ђуровић који је рекао да ће та кућа бити уз своје колеге из Краљева „до оног дана док се не уселе у нову или реновирану зграду“.
Он је најавио да ће после „Рибарских свађа“, комплетан приход на рачун Краљевачког позоришта бити уплаћен и од представе „Загонетне варијације“, која је на репертоару 27. децембра.
- Осим тога, сцена „Раша Плаовић“ и уопште Народно позориште је отворено за гостовања колегама из Краљева када год буде потребно – поручио је Ђуровић.
Он је прихватио Николићеву идеју да „Загонетне варијације“, за извођење 28. јануара, имају „мало појачану цену“ карата. Финансијска средстава могу да се уплате на рачун број 840-705668-52, сврха уплате: Помоћ за санацију позоришта.
Микојан Безбрадица