Вести

Kраљевско драмско позориште „Драматен” из Стокхолма 2. новембра гостује са представом „Једна шведска летња ноћ“

9 октобар 2019

Kраљевско драмско позориште „Драматен” из Стокхолма гостоваће 2. новембра на Великој сцени (19,30) са представом „Једна шведска летња ноћ“, по тексту Ерлана Јозефсона и у режији Еирика Стуба. 

Јозефсон се у овом интригантном комаду бави снимањем последњег филма Андреја Тарковског „Жртва“, на острву Готланд 1985. године, где на нежан и духовит начин описује сусрет руског режисера и шведских глумаца. 

Док глумачка и ауторска екипа једне летње ноћи нестрпљиво ишчекује тај сусрет, њихово виђење драме, живота, језика и уметности бива доведено у питање...

Улоге тумаче Ерик Ен (Рус), Нина Фекс (Тумач), Торкел Петершон (Виктор), Лена Ендре (Лоти), Мариа Салома (Организаторка) и Томас Хансон (Ја). 

У ауторској екипи представе су Ерленд Биркеланд (сценограф и костимограф), Елен Руге (дизајн светла), Бјорн Лонрус (дизајн звука), Ани Тодне и Еми Стал (видео дизајн) и Евамарија Холм (перика, маска). 

Комад је на српски језик превела драматург Весна Станишић. 

Представу прати изложба видео материјала са оригиналним фотографијама са снимања филма „Жртва“, Андреја Тарковског у коме једну од улога игра Ерлан Јозефсон.

Гостовање чувеног шведског театра у Народном позоришту, четврто по реду, реализује се на основу дугогодишње уметничке сарадње две Kуће. 

Уговор је потписан 2004. године, а већ  3. и 4. јуна исте године „Драматен“ је гостовао Стриндберговом драмом “Игра ватром”, у режији Стафана Валдермара Холма. У међувремену, на Великој сцени Народног позоришта наступили су још два пута; у јуну 2006. са Шекспировим “Магбетом” и три године касније са још једним његовим класиком - „Хамлетом“, оба у режији Холма.
 
Народно позориште гостовало је у Стокхолму са Нушићевом „Госпођом министарком“ у режији Јагоша Марковића (2006) и Софокловом драмом „Цар Едип“ у режији Виде Огњеновић (2008).  
М.Б. 


                                    ИЗВЕШТАЈ СА КОНФЕРЕНЦИЈЕ ЗА НОВИНАРЕ ОДРЖАНЕ 1. НОВЕМБРА 

Представом „Једна шведска летња ноћ“ насталом по делу Ерлана Јозефсона у режији Еирика Стуба 2. новембра на Великој сцени  гостоваће Kраљевско драмско позориште Драматен из Стокхолма, најављено је на конференцији за медије у националном театру.

У представи играју Ерик Ен, Нина Фекс, Торкел Петершон, Лена Ендре, Мариа Солома и Томас Хансон.

Редитељ представе Ерик Стубе напоменуо је да се Јозефсон у овом интригантном комаду бави снимањем последњег филма Андреја Тарковског „Жртва“ на острву Готланд 1985. године.

„Јозефсон на нежан и духовит начин описује сусрет руског режисера и шведских глумаца. Док глумачка и ауторска екипа једне летње ноћи нестрпљиво ишчекује тај сусрет, њихово виђење драме, живота, језика и уметности бива доведено у питање“, казао је Стубе.

Додао је да је Драматен са том представом често гостовао у иностранству, што, како каже, нимало није случајно.

„Ова представа проблематизује сусрет и судар култура. Оне стварају конфликт, али истовремено и обогаћују једна другу. Јозефсон је написао драму која је у конфликту са шведском организованом стварношћу. Kроз опис Тарковског писац говори и о себи, али истовремено портретише великана који је дошао у Шведску да сними остварење које би имало шмек Бергмановких филмова“, казао је Стубе и додао да је у том моменту добио Баргманов тим и глумце.

„За Бергмана, Тарковски је био највећи, и између осталог о томе је ова представа. Поред свега, Бергман није желео да се сусретне с Тарковским“, казао је Стубе.

Амбасадор Шведске у Београду Јан Лундин казао је да радо са породицом долази у београдско Народно позориште где је видео сјајне представе.

„Драматен је део нашег националног идентитета и веома сам поносан што ће играти представу у Народном позоришту које је симбол српске културе. Kултура је веома важна за напредовање сваке државе и развијање друштва“, казао је Лундин.

Ивана Вујић, директорка Народног позоришта, пожелела је добродошлицу гостима из Шведске и нагласила да је међународна сарадња и повезивање с врхунским позориштима широм Европе један од приоритета деловања националног театра.

„Наша публика заслужује да види најбоље представе из читаве Европе и с нестрпљењем очекујемо гостовање наших пријатеља из Шведске“, казала је Вујићева.