Вести

Kраљевско драмско позориште „Драматен” из Стокхолма гостовало са представом „Једна шведска летња ноћ“

2 новембар 2019

Kраљевско драмско позориште „Драматен” из Стокхолма гостовало је 2. новембра на Великој сцени са представом „Једна шведска летња ноћ“, по тексту Ерлана Јозефсона и у режији Ерика Стуба. 

Јозефсон се у овом интригантном комаду бави снимањем последњег филма Андреја Тарковског „Жртвовање“, на острву Готланд 1985. године, где на нежан и духовит начин описује сусрет руског режисера и шведских глумаца. 

Док глумачка и ауторска екипа једне летње ноћи нестрпљиво ишчекује тај сусрет, њихово виђење драме, живота, језика и уметности бива доведено у питање...

Улоге су остварили Ерик Ен (Рус), Нина Фекс (Тумач), Торкел Петершон (Виктор), Лена Ендре (Лоти), Мариа Салома (Организаторка) и Томас Хансон (Ја) које је публика, на крају представе, наградила снажним и искреним аплаузом.

Након тога, управница Ивана Вујић уручила је Плакету Народног позоришта редитељу Стубу, (доскора и управнику Kраљевског драмског позоришта), која ће их, како је нагласила, подсећати на још једно успешно гостовање у београдском националном театру. 

У ауторској екипи представе су Ерленд Биркеланд (сценограф и костимограф), Елен Руге (дизајн светла), Бјорн Лонрус (дизајн звука), Ани Тодне и Еми Стал (видео дизајн) и Евамарија Холм (перика, маска). 

Комад је на српски језик превела драматург Весна Станишић. 

Представу је, у Музеју Народног позоришта, пратила изложба видео материјала са оригиналним фотографијама са снимања филма „Жртвовање“, у коме једну од улога игра Ерлан Јозефсон.

Гостовање чувеног шведског театра у Народном позоришту, четврто по реду, реализовано је на основу дугогодишње уметничке сарадње две Kуће. 

Уговор је потписан 2004. године, а већ  3. и 4. јуна исте године „Драматен“ је гостовао Стриндберговом драмом “Игра ватром”, у режији Стафана Валдермара Холма. У међувремену, на Великој сцени Народног позоришта наступили су још два пута; у јуну 2006. са Шекспировим “Магбетом” и три године касније са још једним његовим класиком - „Хамлетом“, оба у режији Холма.
 
Народно позориште гостовало је у Стокхолму са Нушићевом „Госпођом министарком“ у режији Јагоша Марковића (2006) и Софокловом драмом „Цар Едип“ у режији Виде Огњеновић (2008).  

Управница Народног позоришта Ивана Вујић изјавила је дан раније (1. новембра), на конференцији за новинаре, да сарадња са Драматеном представља велику част и срећу, а њу лично веже и сећање на дивних месец дана које је као млада редитељка 80-их година провела на стипендији у том театру.

“Важан нам је долазак сваке представе Драматена, као једног од најугледнијих европских позоришта, али посебно ове – ‘Једне шведске летње ноћи’, јер је аутор текста, велики глумац Ерлан Јозефсон, близак нашој средини, играо је у више наших филмова”, рекла је Ивана Вујић, подсетивши и да је у Београду објављен и дневник Тарковског у којем детаљно описује процес снимања “Жртвовања”.

Она је изразила уверење да ће успешна сарадња два театра бити настављена кроз копродукције, размену уметника и представа. 
“Наша је жеља да доведемо и ‘Пер Гинта’”, рекла је Ивана Вујић.
М.Б.