Вести

КУЛТУРНИ РАДНИЦИ ПРИКУПЉАЈУ ПОМОЋ

23 мај 2014

Македонске културне установе укључиле су се у акције прикупљања хуманитарне помоћи за становништво угрожено поплавама у БиХ, Србији и Хрватској.

Македонска филхармонија, заједно са студентима на државним факултетима уметности, сав приход од синоћњег концерта донирали су балканским земљама за решавање проблема изазваних воденом стихијом.

Сви театри најавили су да ће се укључити одржавање представа, а прикупљени новац уплатити на рачун за угрожене у поплавама.

Македонски народни театар најавио је да ће за ову намену уплатити сав приход прикупљен од продаје улазница за нову представу „Плава птица“ и представе „Народни посланик“, које ће у оквир предстојећег позоришног фестивала одиграти у Народном позоришту у Београду.

Представе за помоћ становништву угроженом поплавама најавили су и Драмски театар, Театар „Комедија“, Театар за децу и омладину, те позоришта из Битоља и Струмице, као и Турски и Албански театар из Скопља. У акцију прикупљања помоћи за угрожено становништво укључила се и Кинотека Македоније.

У Скопљу ће у понедељак бити одржан велики концерт, чија су средства намењена поплављенима на Балкану. Учешће су потврдиле најпознатије македонске звезде.

Македонија је једна од најактивнијих држава у региону у прикупљању помоћи за угрожене у поплавама. Из државног буџета за те намене је издвојено 100.000 евра, путем СМС порука прикупљено је више од 120.000 евра, а према БиХ и Србији упућено је више од 80 тоне хуманитарне помоћи.