Вести

„Мадам Батерфлај“ Пучинијевог фестивала из Торе дел Лага изведена на Великој сцени

28 новембар 2021

Ексклузивно извођење опере „Мадам Батерфлај“ Ђакома Пучинија, у продукцији Фондације Пучинијевог фестивала из Торе дел Лага, места у којем је славни италијански уметник живео и компоновао своја незаборавна дела, одржано је 28. новембра на Великој сцени. 

Одушевљена публика испратила је стајаћим овацијама комплетну уметничку екипе ове представе чије је гостовање Народно позориште реализовало у сарадњи са Италијанским институтом за културу у Београду.

Пучинијев фестивал из Торе дел Лага, који се сваке године одржава у прелепом амбијенту Гран театра под ведрим небом у присуству више хиљада посетилаца, најзначајнији је догађај посвећен овом оперском композитору XX века, чија се дела највише изводе и који је омиљен код публике широм света. 

Ђакомо Пучини је дуге три године истраживао и детаљно проучавао навике и обичаје Јапана како би створио Ћо-Ћо Сан, своју хероину која након 117 година од свог првог извођења, 17. фебруара 1904. у миланској Скали, и 101 годину од свог првог представљања у Народном позоришту у Београду, 11. фебруара 1920, чува и даље свој неодољиви шарм.

Редитељка Ману Лали поставила је ову оперу у складу са данашњим временом истичући у први план два актуелна проблема – екологију и проблем односа човека према жени.

У њеној верзији, за разлику од класичне „Мадам Батерфлај“, Kејт Пинкертон у знак солидарности са Ћо Ћо Сан напушта свог мужа, а не узима њено дете.

Под диригентском управом Фабриција Вентуре, у величанственој сценографији са предивном шумом од живог дрвећа, наступили су Шоко Окадa (Ћо-Ћо Сан), Винченцo Kостанца (Пинкертон) и Аријанa Мањанело (Сузуки), као и солисти Опере Народног позоришта Миодраг Д. Јовановић (Шарплес), Синиша Радин (Горо), Михаило Шљивић (Јамадори), Александар Стаматовић (Ујка Бонза), Никола Баста (Комисионарио) и Светлана Ловчевић (Кејт Пинкертон).

У представи су учествовали Оркестар и Хор Опере Народног позоришта у Београду.

Концертмајстор је била Едит Македонска, а шеф Хора Ђорђе Станковић