Вести

Маестро Адриан Морар из Румуније, дириговао извођењем Вердијеве „Травијате“, Снежана Савичић Секулић певала насловну улогу

13 март 2019

Вердијева „Травијата“, са Снежаном Савичић Секулић у насловној улози, изведена је 13. марта под диригентском управом госта из Румуније Адријана Морара.

У овом бисеру оперске уметности, у којем је славни италијански композитор дао музички портрет једноставне и трагичне људске драме са артизмом који и данас одушевљава својом креативном снагом, улоге су остварили и Дејан Максимовић (Алфред Жермон), Љубодраг Беговић (Жорж Жермон), Ивана Живадиновић (Флора Бревоа), Татјана Митић (Анина), Страхиња Ђокић (Доктор Гренвил), Мирослав Марковски (Барон Дуфол), Слободан Живковић (Гастон), Александар Маневски (Маркиз), Синиша Радин (Ђузепе) и Предраг Глигорић (Комисионарио).

У представи су учествовали Оркестар и Хор Народног позоришта у Београду.

Концертмајстор је била Едит Македонска, а шеф Хора Ђорђе Станковић.

Режију Борислава Поповића из 1991. године обновила је Ивана Драгутиновић Маричић.

Сценографију је креирао Борис Максимовић, костиме Божана Јовановић, а кореографију је урадио Владимир Логунов.

Либрето по роману Диме-Сина написао је Франческо Пјаве.

Опера је праизведена у Театру Ла Фениче у Венецији 6. марта 1853. године.

Морар, који је више од две деценије активно присутан на румунским оперским сценама, је уметник кога критичари доживљавају као „аутентичног, педантног и изузетно талентованог диригента“.

Од 1995. године редовно диригује у Румунској националној опери у Клужу.

У међувремену, од 2001. године често је гостовао у Националној опери у Букурешту, где је, у сезони 2006/2007. обављао и функцију уметничког директора.

Паралелно, гостовао је и у представама оперских кућа у Темишвару, Јаши, Констанци, Крајови...

Такође, често наступа и са симфонијским оркестрима из свих већих румунских градова – од престонице Букурешта, преко Брашова до Темишвара.

Као диригент, гостовао је и у Швајцарској, Француској, Немачкој, Грчкој, Шпанији, Мађарској, Тајланду...

Током досадашње каријере освојио је више значајних награда.

У Народном позоришту у Београду гостовао је два пута; дириговао је извођењем Вердијевих опера „Бал под маскама“ (7. децембар 2016.) и „Отело“ (10. мај 2017).
М.Б.