Вести

МИНИ-КАТАЛОЗИ ИЗ БЕРЛИНА НА ЋИРИЛИЦИ

15 септембар 2015

У Народно позориште средином месеца стигли су из Берлина мини каталози на ћирилици и на енглеском језику, са кратким текстовима о одабраним позориштима која су део пројекта "Европска рута историјских театара".
Народно позориште у Београду, под управом Дејана Савића, постало је прошле године део паневропског културног пројекта "Европска рута историјских театара" који је покренут из Берлина, из Удружења историјских театара Европе.
На овај начин, национални театар је званично постављен на мапу незаобилазних културно-историјских и уметничких институција, као веома примамљив за културно туристичке агенције, али и за финансијере.
Пројекат је у целини финансирао Културни програм Европске уније, а критеријуми при одабиру позоришта, основаних до 1920. године, односили су се на архитектонски значај и историјску вредност. Генерална замисао је стварање мрежа различитих европских културних путева који би, између осталог, чинили и заједничку мапу културног туризма, а један од циљева пројекта је и истицање јединственог духовног простора и заједничких корена позоришних зграда Европе; дакле важности одабраних позоришта као дела европске културне баштине.
Народно позориште у Београду је због лепоте архитектуре, очуваности и изнад свега богате историје, изабрано и уврштено у "Јадранску руту" чије чланове чине и одабрана позоришта из бивших југословенских земаља. (Словенско народно гледалишче Љубљана, Словенско народно гледалишче Марибор, Хварско пучко казалиште, Хрватско народно казалиште Загреб, Хрватско народно казалиште Шибеник, Хрватско народно казалиште "Ивана пл. Зајца" Ријека, Народно позориште Сарајево, Краљевско позориште "Зетски дом" Цетиње, Народно позориште "Тоша Јовановић" Зрењанин и Народно позориште Сомбор).
На прошлогодишњем скупу одабраних театара, одржаном у Хвару од 21. до 23. маја 2014, на којем су учествовали позоришни стручњаци из различитих области, Народно позориште је апострофирано као водећи театар у региону са најјачим ансамблом.
Осим Јадранске руте од 2007. осниване су и Немачка рута, Нордијска рута, Царска рута, Италијанска рута, Британска рута.
M.Б.