Вести

На конференцији за новинаре представљен нови сценски простор „Радионица” и најављен почетак проба драме „Нечиста крв” и опере „Коштана”

29 јануар 2019

У новом сценском простору Народног позоришта „Радионица” на Дорћолу, који би ускоро требало да заживи, 29. јануара одржана је конференција за новинаре, на којој је најављен почетак проба драме „Нечиста крв” Борисава Станковића, у режији Милана Нешковића и опере „Коштана” Петра Коњовића, под диригентском управом Ане Зоране Брајовић, у режији Југа Радивојевића.

Пред бројним представницима штампаних и електронских медија, управница Ивана Вујић је објаснила да је реч о Сликарници Националног театра, која се налази на адреси Гундулићев венац 50 и да је тај простор у власништву Народног позоришта још од 1921. године.   
 
"После Првог светског рата није било једноставно набављати декоре и реквизите из Беча па је наша Влада донела одлуку да направи своју радионицу за прављење декора и реквизита за Народно позориште. Моја посвета данашњег дана иде првом сликару декора Јовану Стоиљковићу. Он је наш први сценски сликар, звали су га Молер, али је он био велики уметник. Први директор ове радионице, био је господин Јован Гњелић, изузетна уметничка личност", подсетила је Вујић и додала да Сликарница, зидана искључиво циглом и дрветом, представља редак пример преостале архитектуре из 19. века.

Према њеним речима, Народно позориште у Београду планира да тај простор реконструише у циљу очувања наслеђа, као и бољих услова за рад уметника и мајстора, али и добијања простора за амбијенталне представе

На тај начин, како је истакла, ансамбли Драме, Балета и Опере у том изузетном простору могли би да изводе неке своје будуће пројекте. 

Вујић је, у вези са тим пројектом, изразила захвалност на подршци Влади Србије, Министарству културе и информисања и Граду Београду.

Она је казала да су јуче почеле читаће пробе за представу “Нечиста крв”, по мотивима истоименог дела Борисава Станковића, за коју је драматизацију урадила Маја Тодоровић, а режија је поверена Милану Нешковићу.

Вујић је казала да је веома срећна што ће један изузетно даровит човек, као што је Нешковић, режирати ту представу и најавила да је премијера планирана за 12. април на Великој сцени.

У ансамблу су Јована Стојиљковић к.г. (Софка), Небојша Дугалић (Ефенди Мита), Наташа Нинковић (Тодора, Софкина мајка), Ненад Јездић к.г. (Газда Марко), Душанка Стојановић Глид (Стана, Маркова жена), Павле Јеринић (Томча, Марков син, Софкин муж), Златија Ивановић (Стоја, Тодорина сестра), Љиљана Благојевић (Магда, слушкиња), Радмила Живковић (Симка, „купачица“), Танасије Узуновић (Арса, Марков слуга) и Никола Вујовић (Ванко, слуга мутавац). 

Директорка Драме Тања Шљивар објаснила је да је реч о савременом читању чувеног Станковићевог дела. 

"Млада списатељица је урадила драматизацију савременим језиком, а редитељско читање ће, такође, бити на том трагу. Имамо изванредну глумачку поделу која ће дочарати тему која је и данас актуелна. Реч је о питањима која се баве опстајањем патријахалне породице у друштву, док то исто друштво подрива ту породицу" рекла је Шљивар. 

Она је најавила да ће ансамбл Драме до краја сезоне извести и комад који пише Бранислава Илић према текстовима Биљане Јовановић, у режији Анђелке Николић, као и Шекспиров “Сан летње ноћи”, у поставци Кокана Младеновића.

Редитељ Нешковић је истакао да ће то бити трећа поставка "Нечисте крви" на сцени Народног позоришта. 

"Имали смо премијере 1933, па 1975 и ево сада. Јуче смо почели рад на нашој представи. Ово је прва верзија где је драматизацију радила жена. Реч је о веома значајном делу наше књижевности. Без икакве сумње имамо најбољу женску поделу које наше глумиште може да понуди, односно поделу у којој је чак седморо првака Драме Народног позоришта. Међу најмлађима сам у екипи и још увек не знам како ћу да се изборим са свим тим околностима", био је искрен Нешковић који је додао да га заједно са глумцима чека веома огроман и одговоран посао.  

Јована Стојиљковић, којој је поверена улога Софке, рекла је да има осећај да живи свој сан.

“Играти Софку у националном театру представља велику одговорност коју осећам и у овом моменту. Надам се да ћемо све замисли редитеља Нешковића успети да преточимо у истину на сцени", нагласила је млада глумица која ће први пут заиграти у Националном театру. 

Јеринић је истакао да му се код Нешковића веома допада то што у његовим режијама "провејава призма деце". 
"Он посматра комаде кроз децу, показује шта све деца, нажалост, могу да постану захваљујући својим родитељима који се понашају тако како се понашају”, рекао је Јеринић.

Говорећи о припремама за премијеру опере "Коштана", баритон Миодраг Д. Јовановић је оценио да је Коњовић “по многима најзначајнији српски композитор”. 

Према његовим речима, текст драме Борисава Станковића у највећој мери чини и либрето те опере, чија је премијера планирана за 6. април на Великој сцени. 

"Коштана" је почела свој сценски живот као комад са певањем, који је Коњовић осавременио модерним музичким језиком. Он је све народне мотиве успео да укомпонује у оперу. "Коштана" је дело које је обележило нашу историју, делује јако комплексно и радује ме што се после шест деценија враћа на сцену Народног позоришта" истакао је Јовановић.
 
Биће то пета поставка ове најпопуларније домаће опере у Народном позоришту (својевремено извођене на свим сценама некадашње Југославије, али и на неким европским), а у великом ансамблу су Софија Пижурица/ Сања Кекрез/ Евгенија Јеремић, к. г./ Александра Јовановић/ Мина Глигорић (Коштана), Ненад Јаковљевић/ Драгољуб Бајић/ Небојша Бабић к.г. (Хаџи Тома), Наташа Јовић Тривић/ Јелена Влаховић/ Дубравка Филиповић (Ката), Дејан Максимовић/ Стеван Каранац/ Марко Живковић (Стојан), Марија Јелић/ Биљана Јовановић (Стана), Дарко Ђорђевић (Арса), Наташа Рашић/ Свјетлана Ђокић/ Тијана Цветковић (Васка), Миодраг Д. Јовановић/ Вук Зекић (Митке), Страхиња Ђокић (Гркљан), Александра Ангелов/ Жељка Здјелар (Салче), Михаило Шљивић/ Милош Милојевић (Марко), Дубравка Филиповић/ Ивана Живадиновић (Магда), Мина Глигорић/ Катарина Радовановић/ Милица Лалошевић (Софка), Мина Ковач Марковић/ Катарина Радовановић/ Исидора Стевановић (Коца), Михаило Оташевић (Први грађанин), Филип Вучић (Други грађанин), Милош Милојевић/ Вук Радоњић (Трећи грађанин), Михаило Шљивић (Полицајац), глумац Димитрије Илић (Пандур), Милан Панић/ Михаило Оташевић (Алил)... 

У представи ће учествовати Оркестар, Хор, Балет и Оперски студио Народног позоришта. Сценографи су Мираш Вуксановић и Јасна Сарамандић, костиме ће урадити Катарина Грчић Николић, а кореографију Владимир Логунов.  

Конференцију су својим присуством увеличали концертмајстор Едит Макдеонска и солиста Балета Народног позоришта Дејан Коларов. 

Уз магичне звуке виолине, Коларов је извео плес који је, како је казала Ивана Вујић, представљао "посвету свим сликарима и радницима ове радионице, као и свим радницима Народног позоришта током 150 година постојања".
М.Б.