Вести

На Сцени „Раша Плаовић“ одржан онлајн разговор са светским позоришним звездама Kети Мичел и Јевгенијем Мироновим

29 мај 2021

Онлајн разговорима уживо са британском редитељком Kети Мичел и руским глумцем Јевгенијем Мироновим, одржаним 28. маја на Сцени „Раша Плаовић", у оквиру програма „Платформа”, Народно позориште је започело серију сусрета са најзначајнијим европским позоришним ствараоцима.

Једна од најзначајнијих позоришних редитељки Kети Мичел јавила се из Лондона и укључила у разговор, док је из Москве говорио чувени руски глумац и уметнички руководилац Државног театра нација Јевгениј Миронов.

Разговор из Београда водиле су управница Народног позоришта Ивана Вујић и новинарка РТС-а, заменица главног и одговорног уредника културног програма, Сања Милић.

Неке од тема о којима се разговарало су: шта је позориште данас, у ком правцу се развија, колико је епидемија вируса Kорона утицала на развој светског позоришта и шта смо научили из ње, екологија и позориште.

Гледаоци су могли да се укључују у разговор и постављају питања.

Оваквим садржајима Народно позориште жели својој публици да понуди дубље и квалитетније допирање у срж позоришне уметности и сазна многе тајне засноване на дугогодишњем искуству и посвећеном раду оних личности, које су потврђени позоришни ствараоци у свету.

Улазнице за овај програм могле су бесплатно да се преузму на благајни Народног позоришта, а програм је уживо био преношен и путем стриминга.

Број публике је био ограничен поштујући све мере предострожности због епидемије вируса Kовид-19.

Kомплетан снимак можете да погледате ОВДЕ

 

 

Кети Мичел

Кети Мичел је режирала преко 100 представа током своје тридесетогодишње каријере. Углавном ради у позоришту које се базира на тексту, опери и пројекцијама уживо (јединствена комбинација техника видеа и позоришта).

У Уједињеном краљевству режирала је 9 представа за Краљевску Шекспир компанију (The Royal Shakespeare Company), 19 у Националном театру и 12 у Ројал Корту (The Royal Court) – такође је била сарадница директора у сва три поменута позоришта. Опере је режирала у Енглеској националној Опери, Глајндеборн Опери (Glyndebourne Opera), Велшкој националној Опери (Welsh National Opera) и Краљевској Опери у Лондону (Тhe Royal Opera House). 

Од 2008. она ради у Уједињеном краљевству, као и у Европи у земљама попут Немачке, Француске, Холандије и у Скандинавији. Тренутно је редитељ куће у позоришту Шаубине (Schaubuhne) у Берлину, као и у Дојчес Шаушпилхаусу (Deutsches Schauspielhaus) у Хамбургу, а управо је завршила седмогодишњу резиденцију у оквиру фестивала у Екс ан Провансу у Француској. 2015 је Штатсшоубург позориште у Амстердаму (Тhe Stadsschouwburg Theatre) угостило ретроспективу њеног рада, представљајући 8 њених представа из целе Европе.

Њене бројне награде у Уједињеном краљевству укључују 2 Тајм аут награде (Time Out Awards) 1990 и 1991, награду Ивнинг стандард за најбољег редитеља (The Evening Standard Best Director Award) 1996, као и Тоник награду (Tonic Award) за репрезентацију жена и подршку женским талентима (2018). Њене награде у Европи и шире укључују три Театертрефен награде (Theatertreffen prize) у Немачкој 2008 & 2009, као и Оби награду (Obie Award) у САД, 2009, 2 Златне маске у Русији 2011 & 2019, Међународну Станиславски награду 2014, Награду Нова позоришна реалност, Европску награду 2014, Међународну Оперску Награду за најбољег редитеља 2019.

Одликована је орденом Реда британског царства 2009, као и Медаљом Председника британске Академије 2017 за њене заслуге на пољу позоришне уметности.

Тренутно ради као професорка позоришне режије на Ројал Холовеј Универзитету (Royal Holloway University) где предаје на Мастер курсу режије. Такође је била гостујући професор опере на Универзитету у Оксфорду 2017, гостујући предавач на Сент Мартин факултету (Central St Martin's) од 2016 – 2018, као и почасни предавач на Роз Бруфорд Колеџу (Rose Bruford College) 2014.

Тренутно је сарадник у области културе на Кингс колеџу у Лондону (Kings College), ТОРЧ гостујући професор позоришта на Универзитету у Оксфорду и гостујући предавач на Колумбија универзитету у Њујорку.

 

Јевгениј Миронов
Глумац, уметнички руководилац Државног театра нација у Москви

Јевгениј Миронов је дипломирао на Московског уметничкој позоришној академији (Школа-студия МХАТ) у класи Олега Табакова 1990. године. Био водећи глумац у трупи О. Табакова, играо у представама Московског позоришта «Чехов» (МХАТ им. А.П. Чехова), учествовао у међународним позоришним пројектима редитеља Петера Штајна (Немачка), Деклана Донелана (Енглеска).

Од 2006. године Миронов је уметнички руководилац Државног театра нација у којем су од тада режирали чувени светски редитељи Томас Остермајер (Немачка), Алвис Херманис (Летонија), Робер Лепаж (Канада), Ејмунтас Њакрошијус (Литванија), Роберт Вилсон (САД), Стефан Брауншвајг (Француска), као и најцењенији руски редитељи – Андреј Могучи, Константин Богомолов, Кирил Серебреников, Тимофеј Куљабин. У већини њихових представа Миронов је одиграо главне улоге.

Играо је у више од 40 биоскопских и телевизијских филмова. Публици у Србији познат по главним улогама у филмовима «Муслиман» В. Хотињенка, «Синдром лутке» Ј. Хазанове, «Време пионира» Д. Кисељова и телевизијским серијама «Идиот» В. Бортка (по истоименом роману Ф.М. Достојевског) и «Достојевски» В. Хотињенка.
Двоструки је лауреат Државне награде Руске Федерације, витез Ордена заслуга за Отаџбину IV степена, добитник свих важних руских позоришних и филмских признања.

Миронов је суоснивач и арт-директор Међународног фестивала-школе савремене уметности «Територија». Суоснивач добротворних фондова «Глумац» и «Живот у покрету». Члан је Савета за културу и уметност Председника РФ. Уметнички руководилац филмске компаније «Студио ТРЕЋИ РИМ».

 

Галерија