Вести

На Сцени „Раша Плаовић“ одржана праизведба новог комада Милене Марковић „Ливада пуна таме“

13 новембар 2019

Праизведба новог комада признате српске песникиње, драмске списатељице и сценаристкиње Милене Марковић „Ливада пуна таме“, писаног за извођење у Народном позоришту, одржана је 13. новембра на Сцени „Раша Плаовић“, у режији Јоване Томић.

У тој фрагментарној причи о конкретним судбинама, чији је наслов, заправо стих преузет из песме Вилијема Блејка “На ливади пуној еха”, улоге су остварили Слободан Бештић, Анастасиа Мандић и Нада Шаргин које је публика на крају представе наградила дуготрајним аплаузом и узвицима браво.

Преци и потомци мноштва ликова овог дела, баве се митом о романтичној љубави, а редитељки Томић, кључ за сценско читање управо је била мисао из текста да ће можда једног дана наука утврдити колики је негативан утицај поменути мит имао на човечанство.

Питање у којој форми се љубав данас може реализовати, и да ли може, колико ће трајати, да ли је могуће изаћи из наметнутих културних, социјалних, породичних образаца и бити нов, оригиналан и непоновљив, Милена је сагледала из различитих углова - на узорку четири генерације једне породице, тако да се свако може препознати у неком од ликова или у свима по мало.

Kроз асоцијације или сећања, ликови на сцени играју врло експлицитне ситуације, а реч је о конкретним судбинама, у оквиру којих има сурових коментара, који су и социолошки коментар на ово наше време.

Драматург представе је Димитрије Kоканов, костимографкиња Селена Орб, сценографкиња Јасмина Холбус, композитор Лука Мејџор, а сценски покрет урадила је Маја Kалафатовић.

Милорад Јовановић је извршни продуцент, Милош Голубовић организатор, суфлер је Гордана Перовски, а инспицијент Сандра Роквић.
М.Б.