Вести

НА СЦЕНИ "РАША ПЛАОВИЋ" ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ ПЕСАМА ГЛУМЦА БОРИСА ПИНГОВИЋА

12 новембар 2013

Промоција књиге песама глумца Народног позоришта у Београду Бориса Пинговића "Чубрина 3а", коју је објавила Издавачка кућа "Арте", одржана је у уторак 12. новембра на Сцени "Раша Плаовић".

Пред бројном публиком, о књизи су говорили главни и одговорни уредник "Арте" Миодраг Јакшић, в.д. директора Драме Народног позоришта Спасоје Ж. Миловановић, песник, критичар, писац и драматург Мирко Жарић и Пинговићеве колеге из ансамбла Бранко Јеринић, Небојша Дугалић и Нела Михаиловић.
Напомињући да је ово глумчева прва књига поезије, Јакшић је указао да "нема веће среће за издавача него када објавите наслов некога ко је, као Борис, у својој примарној професији остварио значајне домете".
- Иако Пинговића лично не познајем дуго, захваљујући његовој поезији, веома брзо сам упознао и њега. С обзиром да и сам пишем, некако је било потпуно природно да се наше познанство, и касније дружење, претвори у дружење двојице песника. Чувши Борисове висококвалитетне лиричке записе, био сам одмах децидан и јасан да ове песме морају да угледају светлост дана - рекао је Јакшић.
Жарић је истакао да га је код Пинговића, када је први пут прочитао неке песме објављене у овој књизи, одушевило "његово осећање стварности".
- Када је реч о поезији, ту је најтеже писати о стварности, нарочито о овој нашој која је изгубила све документе. Борис, на трагу свог талента и интуиције, те моменте маште хвата у свој поетски провизоријум и даје им облик који добија неслућене размере - приметио је Жарић и оценио да Пинговић "бриљантно види свет око себе и тумачи га, час иронично, час филозофски, час духовито".
В.д. директора Драме Народног позоришта Спасоје Ж. Миловановић и уредник програма Издавачке куће "Арте" истакао је да га посебно фасцинира "иронија и аутоиронија која провејава у стиховима Бориса Пинговића" кога је назвао "ванредно, модерним писцем".
- Његове песме из ове књиге, заиста, представљају озбиљан искорак у српској поезији. Због свега тога, "Чубрину 3а" вреди имати својим рукума - казао је Миловановић.
Глумица Нела Михаиловић, Пинговићева партнерка из дуодраме "Мали брачни злочини", која се већ неколико сезона веома успешно изводи на Сцени "Раша Плаовић", нагласила је да је много поносна на њега и захвалила му се што јој је указао част да прочита једну песму из књиге.
Њихов колега из ансамбла Бранко Јеринић истакао је, између осталог, да је "импресионирам, искрено и заиста" Пинговићевом књигом у којој је, како је оценио, "певање предивно, богато, мисаоно широко и значински дубоко".
Према његовом мишљењу, ауторов избор тема био је изузетно разноврсан и задивљујући.
Јеринић је приметио да Пинговићево певање представља "још један очити и поуздани доказ тачности и прецизности Андрићеве мисли о поезији да у њој речима има бити тесно, а мислима широко".
- Твоја поезија је увелико на трагу великана, али са огромним и видљивим респектом спрам њих... Браво си га колега. Браво, браво. И да знаш, за све си сам "крив". Свој пут, сам си изабрао, на велику радост свих нас. Данас и убудуће. Иљадило ти се. Росинанту поезије си, дакле, узјахао, прву ветрењачу оборио. Сад, копље свога талента у руке, па јуришај. На многаја љета. Живели - поручио је Јеринић.
Подсећајући да је имао привилегију у виду "повлашћеног оториноларинголога" Пинговићеве поезије, глумац Небојша Дугалић је објаснило да је то подразумевало да буде њен први "ослушач, оњушаш и окушач".
Он је оценио да књига "Чубрина 3а", захваљујући ономе што је у њој објављено, може да се сврста "уз највећа светска поетска остварења".
Пинговић, поздрављен снажним аплаузом присутних, захвалио се свима који су помогли да његова прва књига поезије буде објављена.
Он је указао да овај поетски омаж представља "посвету једном времену и неким људима који су били део тог времена, а део су, и биће, заувек, део мог живота".
Осим Дугалића и Неле Михаиловић, стихове су казивали и Ненад Стојменовић, Бојан Жировић и Зоран Ћосић.
М.Б.


Биографију Бориса Пинговића можете погледати ОВДЕ