Вести

НА СЦЕНИ "РАША ПЛАОВИЋ" ПРЕМИЈЕРНО ИЗВЕДЕНА КИШОВА "ЕЛЕКТРА" С НАДОМ ШАРГИН У ГЛАВНОЈ УЛОЗИ

25 децембар 2016

Представа „Електра“, по тексту Данила Киша, у режији Иве Милошевић, премијерно је изведена 25. децембра на Сцени „Раша Плаовић“.
Насловну улогу у овом вечито актуелном комаду о мрачним странама људске природе, тумачила је Нада Шаргин, Ореста је играо Марко Јанкетић, а Клитемнестру Душанка Глид Стојановић.
У подели су и Павле Јеринић (Пилад), Александар Ђурица (Зидар), Бранко Јеринић (Строфије), Дарко Томовић (Егист), студенти ФДУ и АУ Мина Николић, Бојана Ђурашковић, Јоаким Тасић, Стефан Радоњић (Хор) и Владимир Пејковић (Музичар).
Киш је 1968. године, пишући адаптацију превода чувене Еурипидове трагедије, написао своју верзију.
Еурипид, а нарочито Киш, били су заинтригирани ирационалним, нагонским силама у човеку, и то су преиспитивали.
Прича о сестри и брату који желе да се освете мајци, убици њиховог оца, излази из оквира античке трагедије и у овој представи, чије је актере публика испратила дуготрајним и бурним аплаузом, постаје огледало данашњег бруталног света.
Комад показује да на крају пута стоји ништавило и да судбина некад не нуди излазак, пут оздрављења и опроста.
Сценограф је Горчин Стојановић, костимограф Борис Чакширан, композитор Владимир Пејковић, док је о сценском говору бринула Љиљана Мркић Поповић.
У сарадничкој екипи су Ивана Ненадовић (извршни продуцент), Немања Константиновић (организатор), Милош Обреновић (инспицијент), Јелена Халупа (суфлер), и студенткиње Миљана Ћосић (асистент редитеља) и Милица Младеновић (организатор на пракси).
М.Б.

Више фотографија можете погледати ОВДЕ