Вести

НА СЦЕНИ "РАША ПЛАОВИЋ" ПРЕМИЈЕРНО ИЗВЕДЕНА НУШИЋЕВА ДРАМА "КЊИГА ДРУГА"

20 октобар 2014

Представа “Књига друга”, по тексту Бранислава Нушића, у режији Анђелке Николић, премијерно је изведена 20. октобра на Сцени "Раша Плаовић", тачно на 150 -ту годишњицу рођења тог славног српског комедиографа.
Ову „салонску" драму у три чина, која је по први пут постављена у Народном позоришту у Београду, карактеристишу мелодраматични токови и разноврсне неочекиване ситуације у којима је писац желео да на известан симболистички начин прикаже мистичне везе љубави и људске судбине.
Дело је написано 1927. године, када се и дешава радња, а у фокусу су славна глумица и разочарани обожавалац, док су теме моћ и положај жене, уметности, питања слободе, насиља, пријатељства...
Нушић се у овом веома ретко извођеном комаду, представља као патријархални писац, бранилац моралних вредности, а не као комедиограф на тему нашег менталитета.
Публика у препуној сали, после сат и четрдесетак минута надахнуте игре,  поздравила је снажним аплаузом глумачки ансамбл који је у улози главне јунакиње - првакиње драмске Рајне Маретић Долске, предводила Нела Михаиловић.
У подели су били и Златија Ивановић (Ида Подградска, драмска субрета), Марија Бергам к.г. (Мира, почетница и ученица Рајнина), Срђан Карановић к.г. (Љубавник), Гојко Балетић (Господин Теодор), Бојан Кривокапић (Драмски писац), Андреја Маричић (Уредник „Комедије“), Данијела Угреновић (Критичарка ревије „Нови хоризонт“), Предраг Милетић (Критичар журнала „Јутро“), Душан Матејић (Иван Ивановић) и музичар Душан Стојановић.
Драматург представе и аутор адаптације текста је Слободан Обрадовић.
У ауторском тиму су и Весна Поповић (сценограф), Олга Мрђеновић (костимограф), Драшко Аџић (композитор), Дијана Маројевић Диклић (сценски говор), Бојана Мишић (сценски покрет), Владимир Петричевић (дизајн звука), Стефан Зекић (корепетитор), Немања Константиновић (организатор), Ђорђе Јовановић (инспицијент) и Даница Стевановић (суфлер).
Премијера ове драме уједно је представљала и централни догађај ревије "Нушићу у част", на којој, од 5. октобра до 3. новембра, на обе сцене, ансамбли Националног театра и гостујућих позоришта из Србије изводе Нушићеве комаде.
„Књига друга“ праизведена је 1927. године у Народном позоришту у Сарајеву.
М.Б.

Више фотографија можете погледати ОВДЕ