Вести

На Сцени „Раша Плаовић“ премијерно изведена Нушићевa комедија „Власт“ (и сабрана недела), у адаптацији и режији Милана Нешковића

17 новембар 2021

Представа „Власт“ (и сабрана недела), заснована на поменутом, недовршеном комаду Бранислава Нушића и деловима из још неколико његових комедија које припадају истом тематско-мотивском корпусу власти, у адаптацији и режији Милана Нешковића, премијерно је изведена 17. новембра на Сцени „Раша Плаовић“.

После тачно 57. година, када је последњи пут играна у Народном позоришту, Нушићева „Власт“ поново се вратила тамо где је и праизведена 26. јануара 1939. године. 

Ово је, у националном театру, четврта поставка те комедије коју је славни српски комедиограф почео да пише 1937. године, али је није завршио, јер је у међувремену преминуо.

Нушић се у „Власти“ добрано насмејао над неманима каријеризма, корупције, лоповлука, шићарџијства, славољубља... желећи да укаже на опште проблеме у функционисању и доживљају власти у тадашњој држави (радња се одвија за време владавине династије Обреновић). 

Заплет базиран на фамилији којој се „посрећило“ да јој зет буде изабран за министра, отвара Пандорину кутију острашћених жеља и амбиција; што је мања заслуга, то је јача неутољива сила личне користи и протекције...

У овој савременој поставци, у чијем фокусу је духовита прича о људској природи и о томе како власт улази у поре сваког човека, сваке породице и групе, улоге (око тридесетак ликова) су остварили Александар Срећковић (Арса), Иван Босиљчић (Светозар), Никола Ракочевић (Милоје), Димитрије Динић (Павле), Вања Ејдус (Мара) и Зорана Бећић Ђорђевић (Рина).

После два сата веома надахнуте игре, публика је поздравила глумце снажним, вишеминутним аплаузом.

Нешковића у раду на представи није занимала дневна политика, већ фасцинација влашћу и промена која се догађа у особама које су или на власти или су биле некада на власти, а понајвише га је интригирала блискост власти, као друштвена одредница.

„Нушићева Власт има само два чина, а замишљена је у четири. Узео сам сцене из других Нушићевих комада који се баве тим феноменом, усудио сам се да то урадим и играо се додељујући реплике из различитих ситуација новим ликовима”, најавио је редитељ уочи премијере, додајући да је први пут радио адаптацију и да му је велику помоћ пружила млада драматуршкиња Тијана Грумић.

Нешковић је урадио и избор музике, као и видео рад у сарадњи са агенцијом „Супер Дот“, костимограф је Марина Меденица Вукасовић, сценограф Андреја Рондовић, лутке је израдила Марија Тавчар, док је за сценски говор била задужена Љиљана Мркић Поповић.