Vesti

Na Sceni „Raša Plaović“ premijerno izvedena Nušićeva komedija „Vlast“ (i sabrana nedela), u adaptaciji i režiji Milana Neškovića

17 novembar 2021

Predstava „Vlast“ (i sabrana nedela), zasnovana na pomenutom, nedovršenom komadu Branislava Nušića i delovima iz još nekoliko njegovih komedija koje pripadaju istom tematsko-motivskom korpusu vlasti, u adaptaciji i režiji Milana Neškovića, premijerno je izvedena 17. novembra na Sceni „Raša Plaović“.

Posle tačno 57. godina, kada je poslednji put igrana u Narodnom pozorištu, Nušićeva „Vlast“ ponovo se vratila tamo gde je i praizvedena 26. januara 1939. godine. 

Ovo je, u nacionalnom teatru, četvrta postavka te komedije koju je slavni srpski komediograf počeo da piše 1937. godine, ali je nije završio, jer je u međuvremenu preminuo.

Nušić se u „Vlasti“ dobrano nasmejao nad nemanima karijerizma, korupcije, lopovluka, šićardžijstva, slavoljublja... želeći da ukaže na opšte probleme u funkcionisanju i doživljaju vlasti u tadašnjoj državi (radnja se odvija za vreme vladavine dinastije Obrenović). 

Zaplet baziran na familiji kojoj se „posrećilo“ da joj zet bude izabran za ministra, otvara Pandorinu kutiju ostrašćenih želja i ambicija; što je manja zasluga, to je jača neutoljiva sila lične koristi i protekcije...

U ovoj savremenoj postavci, u čijem fokusu je duhovita priča o ljudskoj prirodi i o tome kako vlast ulazi u pore svakog čoveka, svake porodice i grupe, uloge (oko tridesetak likova) su ostvarili Aleksandar Srećković (Arsa), Ivan Bosiljčić (Svetozar), Nikola Rakočević (Miloje), Dimitrije Dinić (Pavle), Vanja Ejdus (Mara) i Zorana Bećić Đorđević (Rina).

Posle dva sata veoma nadahnute igre, publika je pozdravila glumce snažnim, višeminutnim aplauzom.

Neškovića u radu na predstavi nije zanimala dnevna politika, već fascinacija vlašću i promena koja se događa u osobama koje su ili na vlasti ili su bile nekada na vlasti, a ponajviše ga je intrigirala bliskost vlasti, kao društvena odrednica.

„Nušićeva Vlast ima samo dva čina, a zamišljena je u četiri. Uzeo sam scene iz drugih Nušićevih komada koji se bave tim fenomenom, usudio sam se da to uradim i igrao se dodeljujući replike iz različitih situacija novim likovima”, najavio je reditelj uoči premijere, dodajući da je prvi put radio adaptaciju i da mu je veliku pomoć pružila mlada dramaturškinja Tijana Grumić.

Nešković je uradio i izbor muzike, kao i video rad u saradnji sa agencijom „Super Dot“, kostimograf je Marina Medenica Vukasović, scenograf Andreja Rondović, lutke je izradila Marija Tavčar, dok je za scenski govor bila zadužena Ljiljana Mrkić Popović.