Вести

На Тргу републике, испред главног улаза у Народно позориште, одржан уметнички програм „Музика љубави и наде – наслеђе за све“

31 август 2021

Народно позориште у Београду, као увод у Дане европске културне баштине, приредило је 31. августа уметнички програм на отвореном „Музика љубави и наде – наслеђе за све“, уз учешће Камерног ансамбла и солиста националног театра.

У предивном амбијенту на Тргу републике, испред главног улаза у Народно позориште, наступили су првакиња Опере, мецосопран Јадранка Јовановић, концертмајстор Оркестра Опере Едит Македонска, виолончелисткиња Ирина Скорикова, харфисткиња Горана Ћургус и гостујући пијаниста Уки Оваскаинен, самостални уметнички сарадник на Катедри за гудачке инструменте Факултета музичких уметности у Београду.

Одушевљена публика уживала је у врхунским извођењима композиција „Солвејгина песма“ (Е. Григ), „Ave Maria“ (J. С. Бах/Ш. Гуно), „Румункина игра“, из балета „Охридска легенда“ (С. Христић/М. Живковић), „Габриелова обоа“, из филма „Мисија“ (Е. Мориконе).

У оквиру брижљиво одабраног програма изведена је и медитација из опере „Таис“ Жила Маснеа, „Серенада“ Франца Шуберта, као и популарна наполитанска песма I’ te vurria vasà (Е. ди Капуа).

Примадона Јовановић, уз пратњу уметника из Камерног ансамбла, отпевала је на бис, још једном, Шубертову „Серенаду“. 

Овим бесплатним концертом Народно позориште најавило је своје учешће на „Данима европске баштине“, чија је тема „Kултурно наслеђе за све“, који почињу средином септембра, а чији су организатори Министарство културе и информисања и градска управа Града Београда.