Вести

На Великој сцени одржана премијера чувеног комада Хенрика Ибсена „Нора – Луткина кућа“ у режији Татјане Мандић Ригонат

23 децембар 2021

Чувена драма „Нора – Луткина кућа“ Хенрика Ибсена о жени која, спознавши патријархалну хипокризију, напушта мужа и удобни дом, премијерно је с великим успехом изведена 23. децембра на Великој сцени, у режији и адаптацији Татјане Мандић Ригонат.

У тој драми, написаној крајем 19. века, чија је суштина да човек треба да мисли своје мисли, доноси сопствене одлуке и преузима одговорност за сопствени живот, улоге су остварили Нада Шаргин (Нора Хелмер), Ненад Стојменовић (Торвалд Хелмер, адвокат, Норин супруг), Хаџи Ненад Маричић (Доктор Ранк), Kатарина Марковић (Госпођа Kристина Линде), Горан Јевтић (Адвокат Нилс Kрогстад) и Јелена Благојевић (Слушкиња) које је публика испратила дуготрајним, бурним аплаузом и узвицима „браво". 

 „Нора - Луткина кућа“, први драмски бестселер, превратничка драма која је пронела Ибсенову славу широм света, уздрмала је позоришне сцене и савест ондашњих грађана, инспирисала многе уметнике и покренула полемике које и данас трају. 

Напомињући да је овај комад, који је пресудно утицао на развој модерне драме, писан и у духу егзистенцијалистичке филозофије и њеног родоначелника Kјеркегора, Татјана Мандић Ригонат у најави премијере истакла је да је Ибсен суров писац и да врло дубоко понире у људску психологију, „не пише типове него се човеком бави у свој његовој сложености“.

Према њеним речима, у адаптацији је Ибсенов текст лишен онога што је данас сувишно.

„То је комад из времена вербалног театра, а данас много тога можемо изразити другачијим сценским језиком, имамо широк спектар могућности како да изразимо унутрашњи живот ликова. Било ми је битно да речи не затрпавају суштину и да Ибсена преведем језички и знаковно у 21. век“.

Редитељка је урадила и избор музике, а у уметничком тиму су и Бранко Хојник (сценограф), Ивана Васић (костимограф), Ирена Драговић (композитор), Љиљана Мркић Поповић (сценски говор), Игор Kоруга (сценски покрет) и Јелена Тврдишић (видео рад).

Kомад се игра у преводу Љубише Рајића.

Ово је у Народном позоришту трећа поставка драме „Нора - Луткина кућа“ коју је славни норвешки књижевник, један од највећих драмских писаца светске књижевности Хенрик Ибсен, написао 1879. године. 

Прва премијера одржана је 28. јануара 1889. године, а наредна 12. маја 1921. године. 

Критика Драгане Бошковић објављена у "Вечерњим новостима" (прочитај)

Критика Ане Тасић у дневном листу "Политика" (прочитај)

Најбоља остварења на београдској сцени у 2021. години (прочитај)

Критика објављена у "Недељнику" (прочитај