Вести

На Великој сцени премијерно изведен балет „Хазарски речник – Ловци на снове“, у кореографији Роналда Савковића

19 мај 2018

Балет „Хазарски речник – Ловци на снове“, по мотивима романа Милорада Павића, премијерно је изведен 19. маја на Великој сцени, у кореографији Роналда Савковића и режији Ливије Пандур.

Представа је урађена у копродукцији са Опером и театром Мадленианум, у којем ће премијера бити одржана у четвртак 24. маја.

Овај једночини балет, уједно, представља и омаж чувеном словеначком и европском позоришном редитељу Томажу Пандуру (1963-2016) који је драмску представу „Хазарски речник“ поставио 2002. године на сцени београдског Сава центра.

Из тог позоришног комада, у тиму су сада, осим Савковића и Ливије Пандур, и наша чувена балерина и кореографкиња Соња Вукићевић, која је, после 24. године, поново наступила на сцени свог некадашњег матичног театра.

У овој „фантазмагоријској и метафоричној поеми преведеној у покрет“, улоге су остварили и Сања Нинковић, Милица Јевић Дрндаревић, Тијана Шебез, Олга Олћан, Љиљана Велимиров, Маја Стојаков, Мина Радаковић, Дејан Коларов, Тејлор Клоу, Дејвид Буфон, Милош Живановић, Марко Луци, Никола Бјанко и Реми Бијонс.

“Како у балет трансформирати један тако фантастични роман, то је био стварно изазов. Ми смо узели поднаслов ‘Ловци на снове’. Та енциклопедијска јединица која је у роману толико битна нама је била главна инспирација. Док буде ловаца на снове, биће и људи и људи ће сањати. Када се дивне Павићеве речи претворе у покрет, покрет може да каже пуно ствари. Уграђено је пуно мисли, пуно тих фантастичних, магичних реченица које су претворене у покрет”, казала је Ливија Пандур, која је и драматург представе.

Ауторску музику, специјално за овај балетски пројекат, компоновао је Мирослав Бако, сценографију је креирала кућа за дизајн и концептуалну уметност НУМЕН, костимографкиња је Ангелина Атлагић, а дизајнер светла Јаша Коцели.

Одушевљена публика поздравила је бурним аплаузом комплетан уметнички тим за надахнуто извођење овог модерног балета чији је предложак препун симбола и безграничних могућности за покрет, тело и визуелне ефекте.

“Хазарски речник – Ловци на снове” прва је у низу премијера којима се обележава велики јубилеј – 150 година Народног позоришта у Београду.

„Хазарски речник”, једна од најзначајнијих српских књига краја 20. века, није само чудесни роман о нестанку једног народа и једне цивилизације, о расправи између три најзначајније религије која је и данас актуелна, већ роман о тајнама живота и човекових осећања, о историји и савремености, о времену и простору, о пореклу људског бића између неба и земље и судбини савременог света између уједињавања држава и ишчезавања народа.
М.Б.