Вести

На Великој сцени премијерно изведена једночина опера Станислава Биничког „На уранку“

30 октобар 2019

Једночина опера Станислава Биничког „На уранку", према либрету Бранислава Нушића, под диргентском управом Стефана Зекића и у режији Ане Григоровић, премијерно је изведена 30. октобра на Великој сцени. 

Радња се догађа у бурним временима с краја претпрошлог века, негде на југу Србије, а у оквиру ње, смештена је прича о љубавном троуглу младог српског пара и турског аге... Поставка је модерна, а заплет осавремењен и стилизован, да би публици приближио ту универзалну љубавну причу. 

Иако је реч о трагедији, редитељка Григоровић је на ефектан начин успела да нагласи и неке комичне елементе нашег малограђанског друштва.

Посебну занимљивост чини то што је дело изведено са оркестрацијом која је последњи пут била изведена 1968. године.

У опери „На уранку“, која говори о нашем менталитету и средини и како парадоксално постајемо жртве нас самих, улоге су остварили Евгенија Јеремић (Станка), Марко Живковић (Раде), Дубравка Филиповић (Анђа), Вук Зекић (Реџеп), Михаило Оташевић (Мујезин), глумац Хаџи Ненад Маричић (Индустријалац), Наташа Радовановић (Једна из народа), Милан Панић (Један из народа) и Вук Радоњић (Један из народа).

У представи су учествовали Оркестар, Хор и Оперски студио „Борислав Поповић“ Народног позоришта у Београду.

Сценографкиња је Дуња Kостић, костимографкиња Kатарина Грчић Николић, за кореографију је био задужен Милош Kецман, док је аутор сценског покрета Сузана Лукић. 

Публика у препуној сали, поздравила је комплетну уметничку екипу вишеминутним бурним аплаузом и узвицима "браво". 

Пре почетка представе, гледаоцима се обратио глумац Небојша Кундачина који је у пригодном говору подсетио да је 30. октобар веома значајан датум у историји Народног позоришта, јер је тог дана, пре 150 година, први пут у новој згради изведена представа, а реч је о „Посмртној слави Кнеза Мијаила M. Обреновића III“, аутора Ђорђа Малетића.

Опера „На уранку“ праизведена је у Народном позоришту у Београду 20. децембра 1903. године.

У међувремену, на сцени националног театра, премијерно је изведена још три пута – 26.09.1968, 07.10.1999. и 04.12.2003. године. 
М.Б.