Vesti

Na Velikoj sceni premijerno izvedena jednočina opera Stanislava Biničkog „Na uranku“

30 oktobar 2019

Jednočina opera Stanislava Biničkog „Na uranku", prema libretu Branislava Nušića, pod dirgentskom upravom Stefana Zekića i u režiji Ane Grigorović, premijerno je izvedena 30. oktobra na Velikoj sceni. 

Radnja se događa u burnim vremenima s kraja pretprošlog veka, negde na jugu Srbije, a u okviru nje, smeštena je priča o ljubavnom trouglu mladog srpskog para i turskog age... Postavka je moderna, a zaplet osavremenjen i stilizovan, da bi publici približio tu univerzalnu ljubavnu priču. 

Iako je reč o tragediji, rediteljka Grigorović je na efektan način uspela da naglasi i neke komične elemente našeg malograđanskog društva.

Posebnu zanimljivost čini to što je delo izvedeno sa orkestracijom koja je poslednji put bila izvedena 1968. godine.

U operi „Na uranku“, koja govori o našem mentalitetu i sredini i kako paradoksalno postajemo žrtve nas samih, uloge su ostvarili Evgenija Jeremić (Stanka), Marko Živković (Rade), Dubravka Filipović (Anđa), Vuk Zekić (Redžep), Mihailo Otašević (Mujezin), glumac Hadži Nenad Maričić (Industrijalac), Nataša Radovanović (Jedna iz naroda), Milan Panić (Jedan iz naroda) i Vuk Radonjić (Jedan iz naroda).

U predstavi su učestvovali Orkestar, Hor i Operski studio „Borislav Popović“ Narodnog pozorišta u Beogradu.

Scenografkinja je Dunja Kostić, kostimografkinja Katarina Grčić Nikolić, za koreografiju je bio zadužen Miloš Kecman, dok je autor scenskog pokreta Suzana Lukić. 

Publika u prepunoj sali, pozdravila je kompletnu umetničku ekipu višeminutnim burnim aplauzom i uzvicima "bravo". 

Pre početka predstave, gledaocima se obratio glumac Nebojša Kundačina koji je u prigodnom govoru podsetio da je 30. oktobar veoma značajan datum u istoriji Narodnog pozorišta, jer je tog dana, pre 150 godina, prvi put u novoj zgradi izvedena predstava, a reč je o „Posmrtnoj slavi Kneza Mijaila M. Obrenovića III“, autora Đorđa Maletića.

Opera „Na uranku“ praizvedena je u Narodnom pozorištu u Beogradu 20. decembra 1903. godine.

U međuvremenu, na sceni nacionalnog teatra, premijerno je izvedena još tri puta – 26.09.1968, 07.10.1999. i 04.12.2003. godine. 
M.B.