Вести

Награда „Терпсихора“ уручена првакињи Балета Народног позоришта Бојани Жегарац Кнежевић

26 април 2018

Награда „Терпсихора“, коју сваке године поводом Светског дана игре додељује Удружење професионалних балетских играча, кореографа и балетских педагога Србије, уручена је 26. априла првакињи Балета Народног позоришта у Београду Бојани Жегарац Кнежевић.

На свечаности одржаној у Музеју Народног позоришта, признање је примила из руку чланице жирија - балетске уметнице и педагога класичног балета Милице Безмаревић.

Одлука о овогодишњем лауреату једногласно је донео трочлани стручни жири у којем су биле и балетска уметница и педагог класичног балета Лидија Павловић Ракочевић и педагог класичног балета Ива Бојовић Петковић.

У образложењу које је прочитао водитељ програма  - редитељ Александар Николић, оцењено је, између осталог,, да је Бојана Жегарац Кнежевић као Никија у балету „Бајадера“ Лудвига Минкуса, зрачила осећајношћу, а лик извајала топлином, страственошћу и беспрекорном техником, дочаравћи бурним емоцијама изневерену љубав.

Награду је пре седам година установило Удружење професионалних балетских играча, кореографа и балетских педагога Србије на иницијативу председника Александра Илића уз материјалну помоћ Министарства културе и информисања Србије.
М.Б.