Вести

НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ НА ИЗЛОЖБИ У ЉУБЉАНИ, У ОКВИРУ ЕВРОПСКЕ РУТЕ ИСТОРИЈСКИХ ТЕАТАРА – ТРЕНУТНО НАЈВЕЋЕГ КУЛТУРНОГ ПРОЈЕКТА У ЕВРОПИ

14 новембар 2016

Путујућа изложба под називом „Историја Европе о којој причају театри“, у оквиру које је под окриљем Европске руте историјских театара, заступљено и Народно позориште у Београду, отворена је у Словеначком позоришном институту у Љубљани.
Поставку, коју ће сви заинтересовани посетиоци моћи да погледају до 3. јануара 2017. године, отворила је државна секретарка културе Републике Словеније Дамјана Печник.
Након тога, изложба ће бити постављена у немачком граду Ханауу, а затим и у престоници Велике Британије – Лондону.
Поставку су заједнички припремили позоришне организације из Словеније, Данске, Енглеске, Немачке, Аустрије и Пољске.
Европска рута историјских театара, у оквиру које постоје "Немачка рута", "Нордијска рута", "Царска рута", "Италијанска рута", "Британска рута", “Иберијска рута”, „Јадранска рута“…  је тренутно највећи културни пројекат у Европи.
На инаугурационој конференцији за „Јадранску руту“, одржаној 20. маја 2014. године на Хвару, осим Народног позоришта у Београду, учествовали су и Словенско народно гледалишче Љубљана, Словенско народно гледалишче Марибор, Хварско пучко казалиште, Хрватско народно казалиште Загреб, Хрватско народно казалиште Шибеник, Хрватско народно казалиште "Ивана пл. Зајца" Ријека, Народно позориште Сарајево, Краљевско позориште "Зетски дом" Цетиње, Народно позориште "Тоша Јовановић" Зрењанин и Народно позориште Сомбор.
Критеријуми при одабиру позоришта, основаних до 1920. године, односили су се на њихов архитектонски значај и историјску вредност.
Генерална замисао је да се створи мрежа различитих европских културних путева који би, између осталог, чинили и заједничку мапу туризма културе.
Један од циљева је и да се истакне јединствени духовни простор и заједнички корени позоришних зграда Европе, а самим тим и значај позоришта као европске културне баштине.
Европска рута историјских театара тренутно пролази кроз 22 земље, а до лета 2017. године планирано је да обухвати све европске државе.
М.Б.