Вести

Народно позориште Ниш 6. децембра гостује на Сцени „Раша Плаовић“ са драмом Верна Тисена „Јабука“, у режији Александрe Ковачевић

2 децембар 2019

Народно позориште Ниш гостоваће 6. децембра на Сцени „Раша Плаовић“ (20,30) са представом „Јабука“, по тексту канадског писца Верна Тисена, у режији Александрe Ковачевић.

Затворена у љубавни троугао, ова емотивна и интимна драма, премијерно изведена 18. јуна ове године, бави се емоцијама и односима људи из различитих перспектива.

"Верн Тисен већ у првим дидаскалијама прецизно описује значај пауза у извођењу његовог комада. Када се прочита такво упутство, иако се још није ни започело читање, помисли се на Чехова и Бекета. Аутор нас, затим, кроз веома сведене али минуциозне дијалоге (помислимо на Пинтера) уводи у једну врсту ониричке стварности настале од страдања ликова, у тешкој борби између живота и смрти, љубави и страсти, одговорности и утехе, идентитета и скривених идентитета. Јунак већ у првој сцени гризе дојку своје партнерке као јабуку, иако она то није, и тиме симболички напушта Еденски врт и креће у даље путовање" каже редитељка Ковачевић.

Према њеним речима, писац користи готово типичан мелодрамски заплет, бавећи се љубавним троуглом чији се актери, на мало вероватан али истинит начин, повезују у драматичној ситуацији борбе са тешком болешћу једне од њих. 

"Болест и просте душе чини отменијима. Смрт је пред вратима, пред њеним лицем они се суочавају са сопственим животима да би схватили да само кроз другог могу да спознају истину. Овакав заплет подржавају репетативни дијалози са тишином између, која говори више од свега изговореног... Нежно и емотивно, на танкој линији између сна и јаве, градили смо посебну атмосферу ове снажне и истовремено зачудне приче о љубави и умирању".

Улоге тумаче Данило Петровић, Катарина Митић Павловић и Кристина Томић.

Сценографију и костиме урадила је Љиљана Петровић, композитор је Братислав Златковић, а кореограф Даница Ничић.

Представа има обезбеђен титл на енглеском језику.

Покровитељ представе „Јабука“ је амбасада Канаде у Београду.
М.Б.