Вести

Драма Народног позоришта, после 37. година, гостује средином јуна у Хрватском народном казалишту у Загребу

14 мај 2019

После успешних договора в. д. управнице Националног театра Иване Вујић, са Дубравком Вргоч која је на челу загребачког ХНK и директором Драме Ивицом Буљаном, Драма Народног позоришта, након 37. година, поново ће гостовати у том најзначајнијем хрватском театру.

Наш ансамбл, 16. јуна, на Великој сцени, одиграће Нушићеву “Госпођу министарку”, у режији Јагоша Марковића, са Радмилом Живковић у насловној улози. 

„Необично смо срећни што ћемо гостовати са Нушићем, највећим српским комедиографом, и то на захтев наших партнера из Загреба“, каже госпођа Ивана Вујић. 

Хрватско народно казалиште узвратиће посету током јесени с представом "Циганин, али најљепши", по тексту Kристиана Новака, у режији Ивице Буљана.

Последњи пут Народно позориште гостовало је у загребачком ХНK-а средином маја 1982. године с комадом Клода Верморела „Лењин, Стаљин, Троцки“, у режији Николе Јефтића. 

“Госпођа министарка” је с великим успехом премијерно изведена 10. марта 2004. године на Великој сцени, а у подели су били Радмила Живковић (Живка), Милош Ђорђевић (Сима Поповић), Олга Одановић (Дара), Марко Јањић (Рака), Александар Срећковић (Чеда Урошевић), Борис Kомненић (Др Нинковић), Предраг Тасовац (Ујка Васа), Милка Лукић (Тетка Савка), Kсенија Јовановић (Тетка Даца), Душко Премовић (Пера Kалинић), Радован Миљанић (Панта), Душанка Стојановић Глид (Соја), Бранко Јеринић (Теча Јаков), Дарко Томовић (Сава Мићић), Раде Марковић (Пера Писар), Михаило Лађевац (Бистро дете), Дејана Миладиновић (Анка), Соња Kнежевић (Учитељица), Ивана Шћепановић (Девојка у хаљини), Иван Николић (Жандар) и Маига Хамадахамане (Никарагуа).

Неколико дана после тога, угледни критичар Мухарем Первић, у свом осврту у дневном листу "Политика", приметио је да су се Марковић и Радмила Живковић "упели из петних жила да направе представу која се неће гледати само данас, већ о којој ће се причати као о "Ожалошћеној породици" Мате Милошевића, "Мистер долару" Мирослава Беловића, "Сумњивом лицу" Дејана Мијача, као о министарки Жанке Стокић, или Љубинке Бобић".

- И у томе су успели.... У Нушићевој комедији Јагош Марковић је моћно разиграо сан, опсесију, лудило власти, потребу и тежњу да се изађе из своје тесне коже, да се буде неко и нешто. Представа за причу, коментаре, за дуг и леп позоришни живот, надам се - написао је, између осталог, господин Первић.

Био је, наравно, у праву. Представа се и даље игра на карту више, а у претходних 15 година, "Госпођу министарку" је на матичној сцени и гостовањима у земљи и иностранству видело око 80.000 гледалаца.

Ова шала у четири чина, на разним фестивалима, освојила је бројне награде - на глумачким свечаностима „Миливоје Живановић” у Пожаревцу, Радмили Живковић припале су Награде публике и стручног жирија за најбољу глумицу вечери и Награда стручног жирија за најбољу глумицу на Свечаностима, добила је и Награду публике за најбоље глумачко остварење (49. Стеријино позорје у Новом Саду), Награду публике на Фестивалу "Нушићеви дани" у Смедереву... 

На истој манифестацији, "Госпођа министарка" је проглашена за најбољу представу фестивала. 

Међу лауреатима је и Олга Одановић која је за улогу Даре, на „Данима Зорана Радмиловића” у Зајечару, освојила "Зоранов брк"... 

Драматург је био Јован Ћирилов, сценографију је урадио Борис Максимовић, а костиме Божана Јовановић.

Представа је до сада одиграна 157. пута, а поред Радмиле Живковић, у подели су и Гојко Балетић (Сима Поповић), Олга Одановић (Дара), Ђорђе Кадијевић (Рака), Александар Срећковић (Чеда Урошевић), Андреја Маричић (Др Нинковић), Бранко Видаковић (Ујка Васа), Добрила Стојнић (Тетка Савка), Анђелка Миливојевић (Тетка Даца), Димитрије Илић (Пера Kаленић), Радован Миљанић (Панта), Дејана М. Гајдаш (Соја), Предраг Милетић (Теча Јаков), Милош Ђуровић (Сава Мићић), Душан Матејић (Пера Писар), Иван Николић (Бистро дете), Бојана Бамбић (Анка), Соња Кнежевић (Учитељица), Станко Ђалић (Никарагуа) и Иван Иванов (Жандар).
М.Б.