Вести

МАРИЈА ЛАЗИЋ И ГОРАНА ЋУРГУС У МУЗЕЈУ НП ОДРЖАЛЕ КОНЦЕРТ ПОД НАЗИВОМ „КЛАСИЧНЕ НОТЕ“

28 мај 2015

У оквиру циклуса „Концерт“, у Музеју Народног позоришта (НП) у Београду наступиле су чланице Оркестра Опере НП Марија Лазић (обоа) и Горана Ћургус (харфа).
У програму, под називом „Класичне ноте“, изведене су композиције Баха, Фореа, Брода, Пјацоле, Сен Санса, Пјернеа и Иберта.
М.Б.

 

 

 

МАРИЈА ЛАЗИЋ рођена је у Београду 1980.године.
Завршила је средњу музичку школу „Јосип Славенски“ 1999. године  и дипломирала на Факултету музичке уметности 2003. године у класи проф. Љубише Петрушевског. Специјализирала је 2013.године у класи професора Драгана Лазића.
У току школовања освојила је велики број првих и специјалних награда на Републичким и Савезним такмичењима, 1997. године је проглашена Лауреатом Смотре талената у Сремским Карловцима у категорији дувачких инструмената.  Године 2001. године као члан дувачког трија освојила је I награду на Републичком такмичењу у Београду и исте године добила стипендију за ИСА у Аустрији где је одржала велики број концерата (Беч, Семеринг, Рајхенау, Баден).
Наступала је са  оркестрима: „Гудачи св. Ђорђа”, „Pro classica“, Дома Војске „Станислав Бинички“, Симфонијским оркестром РТС, снимала је за потребе Јавног сервиса Србије.
Године 2002. године са колегом Станком Мадићем, уз пратњу Симфонијског оркестра РТС, извела је Бахов Дупли концерт за виолину и обоу. Исте године са колегиницом Ксенијом Зечевић је поменути  концерт извела  више пута на турнеји по Србији уз пратњу камерног оркестра „Pro  Classica“.
Са колегама Младеном Ђорђевићем и Драганом Лазићем уз пратњу оркестра Дома војске „Станислав Бинички“ свирала је Телеманов Концерт за пиколо трубу и две обое 2014. године
Наступала је на Фестивалу младих композитора „Кома“, 2013. године, а 2014. са дувачким квинтетом на концертном представљању музиколошких издања ФМУ.
Усавршавала се код Клауса Лиенбацхера и Алфа Нилсона.
Члан је оркестра Camerata Serbica од 2006. године и стално запослена у оркестру Опере у Народном позоришту у Београду од 2003.године до данас. Од 2012.године активно се бави проналажењем нових боја и музичких израза у оквиру дуа (обоа и харфа) са колегиницом Гораном Ћургус.

ГОРАНА ЋУРГУС , рођена је у Београду, 1976. године.
Завршила је Средњу музичку школу „Мокрањац“ и Факултет Музичке уметности у Београду, 2000.год.
Стално је запослена као соло харфисткиња Народног позоришта у Београду од 2001.године.
Дугогодишњи je сарадник Београдске филхармоније, Симфонијског оркестра РТС, Српског народног Позоришта, Војвођанског симфонијског оркестра.
Сарађивала је са ансамблима: ГО „Душан Сковран“, Београдски ансамбл за нову музику, New Moment ансамбл, Хор флаута „Београдска Сиринга“, Acernus трио; као и са Едит Македонском, виолинисткињом и Наташом ЈовићТривић, мецосопраном.
Члан музичкоконцептуалне групе „Secondhanders“, која тесно сарађује са „Дах Театром“.
Учествовала је у пројектима Представа за музику (2009), Нежно, нежно, нежније (2011), 6(not so)easy pieces (2011), Иритације (2012), Три(п)бина (2014).
Наступала је на фестивалима: Трибина композитора, Београдски фестивал харфе, New Moment Campus, Дунав Фест Улм, Атински летњи фестивал, Трибина складатеља у Пули, Ново0годишњи фестивал у Софији, Инфант фест, Фестивал Дах театра...
Добитница је Награде „Златни Анђео“ за најперспективнијег младог музичара (1994) и Похвале Народног Позоришта за изузетне резултате у раду (2008).
Аутор је и извођач музике за документарни филм Марије Родић „Уточиште“ (2011), коаутор музичколиковне радионице, у оквиру уметничког програма Лаке Феста,  „Дестилација“, за кориснике услуга ЈУ „Комански мост“, у Подгорици (2013).
Организатор је и водитељ радионице у Клиници за неурологију и психијатрију  за децу и омладину, Београд, под покровитељством Секретаријата за културу града Београда (20132014).
У априлу 2015. са колегиницом Миланом Зарић премијерно је у сали Београдске филхармоније извела „Радост“ Карлхајнца Штокхаузена за две харфе и гласове.