Вести

Нела Михаиловић најбоља глумица, а Љубомир Бандовић најбољи глумац, на 23. Театар фесту „Петар Кочић“ у Бањалуци, за улоге у „Балканском шпијуну“

10 јул 2021

Првакиња Драме Народног позоришта у Београду Нела Михаиловић, за улогу Данице у представи „Балкански шпијун“, освојила је Награду за најбољу глумицу, док је њеном директном партнеру Љубомиру Бандовићу, као Илији Чворовићу, припала Награда за најбољег глумца  на 23. Театар фесту „Петар Кочић“ у Бањалуци.

Стручни жири у саставу Сенад Башић (председник), Дејан Пројковски и Оља Ђорђевић донео је једногласну одлуку.

Фестивал је одржан од 4. до 10. јула у Народном позоришту Републике Српске у Бањалуци. 

Представа  „Балкански шпијун“, по тексту Душана Kовачевића, у режији и драматургији Татјане Мандић Ригонат, изведена је 5. јула у оквиру Главног фестивалског програма.

У подели су и Душанка Стојановић Глид (Ђура, Илијина сестра близнакиња),  Kатарина Марковић (Соња Чворовић), Милутин Милошевић (Подстанар) и Вања Милачић (Спикерка).

Упориште за представу била је драма која је мање позната од сценарија, а веома се разликује и од култног филма из 1984. године.

У фокусу нове верзије тог чувеног Kовачевићевог комада, премијерно изведеног 1. октобра 2018. године на Сцени „Раша Плаовић“, налази се тема друштвене параноје, медијска пропаганда, производња страха и непријатеља, све што је у њега додато је документарна грађа из разних српских медија, а сваки лик представља парадигму одређених стања, профила, тенденција...