Вести

Нушићева "Госпођа министарка" у режији Јагоша Марковића, са Радмилом Живковић у насловној улози, изведена јубиларни 150. пут

1 новембар 2018

Нушићева „Госпођа министарка", у режији Јагоша Марковића, са Радмилом Живковић у насловној улози, изведена је 1. новембра на Великој сцени јубиларни 150-ти пут. 

Улоге су остварили и Гојко Балетић (Сима Поповић), Олга Одановић (Дара), Сања Марковић (Рака), Александар Срећковић (Чеда Урошевић), Андреја Маричић (Др Нинковић), Бранко Видаковић (Ујка Васа), Добрила Стојнић (Тетка Савка), Анђелка Миливојевић (Тетка Даца), Димитрије Илић (Пера Калeнић), Радован Миљанић (Панта), Дејана М. Гајдаш (Соја), Предраг Милетић (Теча Јаков), Милош Ђуровић (Сава Мићић), Душан Матејић (Пера Писар), Иван Иванов (Бистро дете/ Жандар), Бојана Бамбић (Анка), Милена Ђорђевић (Учитељица) и Станко Ђалић (Никарагуа).

По завршетку представе, првакиња Драме Радмила Живковић, захвалила је публици на подршци, поверењу и љубави, а потом је, са колегама из ансамбла, испраћена са сцене бурним овацијама и десетоминутним аплаузом.

Представа је с великим успехом премијерно изведена 10. марта 2004. године на Великој сцени, а у подели су били Радмила Живковић (Живка), Милош Ђорђевић (Сима Поповић), Олга Одановић (Дара), Марко Јањић (Рака), Александар Срећковић (Чеда Урошевић), Борис Комненић (Др Нинковић), Предраг Тасовац (Ујка Васа), Милка Лукић (Тетка Савка), Ксенијa Јовановић (Тетка Даца), Душко Премовић (Пера Калинић), Радован Миљанић (Панта), Душанка Стојановић Глид (Соја), Бранко Јеринић (Теча Јаков), Дарко Томовић (Сава Мићић), Раде Марковић (Пера Писар), Михаило Лађевац (Бистро дете), Дејана Миладиновић (Анка), Соња Кнежевић (Учитељица), Ивана Шћепановић (Девојка у хаљини), Иван Николић (Жандар) и Маига Хамадахамане (Никарагуа).

Неколико дана после тога, угледни критичар Мухарем Первић, у свом осврту у дневном листу "Политика", приметио је да су се Марковић и Радмила Живковић "упели из петних жила да направе представу која се неће гледати само данас, већ о којој ће се причати као о "Ожалошћеној породици" Мате Милошевића, "Мистер долару" Мирослава Беловића, "Сумњивом лицу" Дејана Мијача, као о министарки Жанке Стокић, или Љубинке Бобић".

- И у томе су успели.... У Нушићевој комедији Јагош Марковић је моћно разиграо сан, опсесију, лудило власти, потребу и тежњу да се изађе из своје тесне коже, да се буде неко и нешто. Представа за причу, коментаре, за дуг и леп позоришни живот, надам се - написао је, између осталог, господин Первић.

Био је, наравно, у праву. Представа се и даље игра на карту више, а у претходних четрнаест и по година, "Госпођу министарку" је на матичној сцени и гостовањима у земљи и иностранству видело око 80.000 гледалаца.

Ова шала у четири чина, на разним фестивалима, освојила је бројне награде - на глумачким свечаностима „Миливоје Живановић” у Пожаревцу, Радмили Живковић припале су Награде публике и стручног жирија за најбољу глумицу вечери и Награда стручног жирија за најбољу глумицу на Свечаностима, добила је и Награду публике за најбоље глумачко остварење (49. Стеријино позорје у Новом Саду), Награду публике на Фестивалу "Нушићеви дани" у Смедереву... 

На истој манифестацији, "Госпођа министарка" је проглашена за најбољу представу фестивала. 

Међу лауреатима је и Олга Одановић која је за улогу Даре, на „Данима Зорана Радмиловића” у Зајечару, освојила "Зоранов брк"... 

Драматург је био Јован Ћирилов, сценографију је урадио Борис Максимовић, а костиме Божана Јовановић.
М.Б.