Вести

Одржан величанствени Гала оперски концерт „Va, pensiero…”, у сарадњи са Аустријским културним форумом, као гости наступили диригент Волфганг Шајт (Беч) и мецосопран из Бугарске Даниела Диакова

19 мај 2021

У оквиру сарадње Народног позоришта у Београду и Аустријског културног форума, 19. маја на Великој сцени одржан је величанствени Гала оперски концерт „Va, pensiero…” (Пођи мисли) на којем су, под диригентском управом угледног госта из Беча, маестра Волфганга Шајта (некадашњег асистента Леонарда Бернштајна и Херберта фон Карајана) наступили солисти, Хор и Оркестар Опере националног театра.

Одушевљена београдска публика поздрављала је током наступа изванредне и веома надахнуте уметнике бурним аплаузом, а на крају овог, заиста, врхунског музичког догађаја испратила их је вишеминутним овацијама и узвицима „браво“. 

Веома добром расположењу и позитивној енергији, присутној све време током двочасовног спектакла (који је могао да се гледа и путем лајв стриминга, на Јутјуб каналу Народног позоришта и Аустријског културног форума), свакако је допринео и господин Шајт који је, осим што је зналачки и стилски беспрекорно водио уметнике Народног позоришта, одабрао и припремио садржајан и брижљиво конципиран програм у оквиру којег су изведене увертире, арије, дуети, терцети, секстети и хорске нумере из опера „Набуко“, „Травијата“, „Трубадур“, „Кавалерија рустикана“, „Дон Ђовани“, „Тако чине све“, „Евгеније Оњегин“, „Тоска“, „Риголето“, „Аида“, „Кармен“ и „Лучија од Ламермура“.

Као солисти наступили су Миодраг Д. Јовановић, Драгутин Матић, Драгољуб Бајић, Душан Плазинић, Јасмина Трумбеташ Петровић, Снежана Савичић Секулић, Софија Пижурица, Љубица Вранеш, Александар Стаматовић, Дарко Ђорђевић, Гаврило Рабреновић и гошћа из Бугарске - мецосопран Даниела Диакова. 

Концерт је режирала Ивана Драгутиновић Маричић, концертмајстор је била Едит Македонска, а шеф Хора Ђорђе Станковић.

Програми у Народном позоришту, уз ограничен број места за публику, одржавају се уз поштовање свих мера заштите које прописује Kризни штаб у вези са епидемијом вируса корона.