Vesti

Održan veličanstveni Gala operski koncert „Va, pensiero…”, u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom, kao gosti nastupili dirigent Volfgang Šajt (Beč) i mecosopran iz Bugarske Daniela Diakova

19 maj 2021

U okviru saradnje Narodnog pozorišta u Beogradu i Austrijskog kulturnog foruma, 19. maja na Velikoj sceni održan je veličanstveni Gala operski koncert „Va, pensiero…” (Pođi misli) na kojem su, pod dirigentskom upravom uglednog gosta iz Beča, maestra Volfganga Šajta (nekadašnjeg asistenta Leonarda Bernštajna i Herberta fon Karajana) nastupili solisti, Hor i Orkestar Opere nacionalnog teatra.

Oduševljena beogradska publika pozdravljala je tokom nastupa izvanredne i veoma nadahnute umetnike burnim aplauzom, a na kraju ovog, zaista, vrhunskog muzičkog događaja ispratila ih je višeminutnim ovacijama i uzvicima „bravo“. 

Veoma dobrom raspoloženju i pozitivnoj energiji, prisutnoj sve vreme tokom dvočasovnog spektakla (koji je mogao da se gleda i putem lajv striminga, na Jutjub kanalu Narodnog pozorišta i Austrijskog kulturnog foruma), svakako je doprineo i gospodin Šajt koji je, osim što je znalački i stilski besprekorno vodio umetnike Narodnog pozorišta, odabrao i pripremio sadržajan i brižljivo koncipiran program u okviru kojeg su izvedene uvertire, arije, dueti, terceti, seksteti i horske numere iz opera „Nabuko“, „Travijata“, „Trubadur“, „Kavalerija rustikana“, „Don Đovani“, „Tako čine sve“, „Evgenije Onjegin“, „Toska“, „Rigoleto“, „Aida“, „Karmen“ i „Lučija od Lamermura“.

Kao solisti nastupili su Miodrag D. Jovanović, Dragutin Matić, Dragoljub Bajić, Dušan Plazinić, Jasmina Trumbetaš Petrović, Snežana Savičić Sekulić, Sofija Pižurica, Ljubica Vraneš, Aleksandar Stamatović, Darko Đorđević, Gavrilo Rabrenović i gošća iz Bugarske - mecosopran Daniela Diakova. 

Koncert je režirala Ivana Dragutinović Maričić, koncertmajstor je bila Edit Makedonska, a šef Hora Đorđe Stanković.

Programi u Narodnom pozorištu, uz ograničen broj mesta za publiku, održavaju se uz poštovanje svih mera zaštite koje propisuje Krizni štab u vezi sa epidemijom virusa korona.