Вести

Одржана промоција књиге „Анегдоте и цртице из позоришног живота“ (друго допуњено издање) аутора Милована Здравковића

11 децембар 2021

Промоција књиге „Анегдоте и цртице из позоришног живота“ (друго допуњено издање) аутора Милована Здравковића, у издању Фестивала монодраме и пантомиме, одржана je 11. децембра на Сцени „Раша Плаовић“.

Претходна књига објављена је пре три године, а у ово допуњено издање уврштено је око стотинак нових прича са сцене и око ње, из позоришног бифеа, глумачких дружења... 

Анегдоте на непретенциозан начин илуструју односе између људи у позоришту, њихов однос према локалној средини, али и средине према њима, посредно објашњавајући друштвено стање и дух тога доба. 

Приче у овој књизи сврстане су у 20 група: патриотско-родољубиве, о посвећености, однос према великим уметницима, о социјалном статусу глумаца, утицај политике на позориште, позориште и критика, анегдоте из кафане, глумци и надимци, однос према публици, о реклами и добротворима. 

У свом основном значењу, анегдотски, хуморни приступ позоришту и његовим посленицима и просвештеницима има за сврху да изрази, или извргне критици, поједине естетичке, етичке или еротске приступе или претеривања која су се догогодила у нашем позоришту и позоришном животу у распону времена од Јоакима Вујића, па до Петра Краља.

Осим аутора, о књизи су говорили театролог Александра Милошевић и драмски уметници Рада Ђуричин, Весна Станковић и Гојко Балетић. 

У оквиру програма, као специјални гости наступили су Дуо Модерато и балетски пар Марина Милетић и Рафаеле Дилиђенте. 

 

 

Галерија