Вести

Опером „Боеми“ почела реализација пројекта „Театар Отворени Балкан“

22 октобар 2022

Солисти Националне опере и балета из Тиране Денис Скура и Марјан Јованоски из Националне опере и балета из Скопљa гостовали су 22. октобра у „Боемима” Ђакома Пучинија.

Наступом Скура у улози Родолфа и Јованоског као Марсела, уз врсне солисте Опере Народног позоришта, започела је реализација недавно потписаног Протокола о сарадњи између Србије, Албаније и Северне Македоније у оквиру платформе „Open Balkan Theatre/ Театар Отворени Балкан”, која је усмерена на снажније повезивање најважнијих националних културних институција. 

Опера „Боеми“, односно боемштина у Паризу тог времена, су свевременска животна прича о групи пријатеља који заједно пролазе кроз животне радости и туге, растанке и спајања, славећи живот без обзира на немаштину и болест која у последњем чину односи младу шваљу Мими. 

Представом је после вишегодишњег одсуства са сцене Народног позоришта у Београду дириговао маестро Бојан Суђић, под чијом је управом, 21. јуна 2000. године, одржана премијера „Боема“. 

Ово извођење било је посвећено прваку и тадашњем директору Опере Народног позоришта Предрагу Протићу (1945-2021), који је потписао режију ове и других представа које су до дан данас на репертоару. 

Тим поводом, у холу партера Велике сцене, отворена је изложба посвећена овом изузетном уметнику која, кроз плакате опера које је режирао и фотографије из представа у којима је наступао, обухвата део његове богате и успешне дугогодишње каријере у Народном позоришту. 

Поставка, аутора Драгана Стевовића, моћи ће да се погледа до 22. новембра. 

На крају представе, уметнички директор Опере Народног позоришта Никола Мијаиловић, уручио је букет цвећа госпођи Гордани Протић, супрузи Предрага Протића.