Vesti

Operom „Boemi“ počela realizacija projekta „Teatar Otvoreni Balkan“

22 oktobar 2022

Solisti Nacionalne opere i baleta iz Tirane Denis Skura i Marjan Jovanoski iz Nacionalne opere i baleta iz Skoplja gostovali su 22. oktobra u „Boemima” Đakoma Pučinija.

Nastupom Skura u ulozi Rodolfa i Jovanoskog kao Marsela, uz vrsne soliste Opere Narodnog pozorišta, započela je realizacija nedavno potpisanog Protokola o saradnji između Srbije, Albanije i Severne Makedonije u okviru platforme „Open Balkan Theatre/ Teatar Otvoreni Balkan”, koja je usmerena na snažnije povezivanje najvažnijih nacionalnih kulturnih institucija. 

Opera „Boemi“, odnosno boemština u Parizu tog vremena, su svevremenska životna priča o grupi prijatelja koji zajedno prolaze kroz životne radosti i tuge, rastanke i spajanja, slaveći život bez obzira na nemaštinu i bolest koja u poslednjem činu odnosi mladu švalju Mimi. 

Predstavom je posle višegodišnjeg odsustva sa scene Narodnog pozorišta u Beogradu dirigovao maestro Bojan Suđić, pod čijom je upravom, 21. juna 2000. godine, održana premijera „Boema“. 

Ovo izvođenje bilo je posvećeno prvaku i tadašnjem direktoru Opere Narodnog pozorišta Predragu Protiću (1945-2021), koji je potpisao režiju ove i drugih predstava koje su do dan danas na repertoaru. 

Tim povodom, u holu partera Velike scene, otvorena je izložba posvećena ovom izuzetnom umetniku koja, kroz plakate opera koje je režirao i fotografije iz predstava u kojima je nastupao, obuhvata deo njegove bogate i uspešne dugogodišnje karijere u Narodnom pozorištu. 

Postavka, autora Dragana Stevovića, moći će da se pogleda do 22. novembra. 

Na kraju predstave, umetnički direktor Opere Narodnog pozorišta Nikola Mijailović, uručio je buket cveća gospođi Gordani Protić, supruzi Predraga Protića.