Вести

Отворен Легат Бориса Kомненића у Билећи

31 август 2021

Завичајни клуб „Освит“ Билећа, у сарадњи са Народним позориштем у Београду и Домом културе „Јевто Дедијер" у Билећи, организовао је, у петак, 3. септембра, омаж прерано преминулом филмском, позоришном и телевизијском глумцу Борису Kомненићу (1957-2021) под називом „Господин глумац“. 

У знак сећања на првака Драме Народног позоришта у Београду, у фоајеу Дома културе „Јевто Дедијер", приређена је изложба из живота и стваралаштва славног глумца, која је, уједно, означила и званично отварање Легата Борис Kомненић, док је Велика сцена Дома названа његовим именом. 

У програму је, између осталих, учествовао и глумац Бошко Пулетић који је бираним речима говорио о свом драгом колеги из ансамбла Драме Народног позоришта, а на крају обраћања изрецитовао је стихове „Бесмртне песме“ Мике Антића.

Уз велико разумевање породице Бориса Kоменића, ангажман Народног позоришта и Борисових пријатеља, Легат је опремљен аутентичним материјалима које је користио славни глумац - његовим костимима, фотографијама са представа, наградама и признањима.

Народно позориште је за ову прилику и сећање на Бориса Kомненића уступило филм посвећен њему који је приказан публици у оквиру ове свечаности. 
Борис Kомненић је искрено волео Билећу и радо свраћао, а посебну љубав и емоције гајио је према Требишњици, херцеговачкој реци понорници, која извире близу Билеће испод стрмог одсека планине Влајиња. 

Kомненић, који је преминуо 6. марта у 64. години у Београду. Дипломирао је глуму на Факултету драмских уметности у класи професора Предрага Бајчетића. 

Био је изражајно разноврстан глумац, никако само фаховски, који је подједнако убедљиво и ефектно тумачио драмске, карактерне и комичне улоге. 
Стални члан ансамбла Драме Народног позоришта постао је 1. септембра 1984. године.

Kао гостујући глумац, с великим успехом наступао је на сценама Атељеа 212, Београдског драмског позоришта, Опере и Театра Мадленианум, Битеф театра, Позоришта „Бошко Буха”, Звездара театра, Југословенског драмског позоришта, Kулт театра, Српског народног позоришта и Позоришта младих у Новом Саду. 

Рафинираним средствима глумачког мајстора пружао је особен и сасвим аутентичан допринос и у тумачењу бројних ликова на филму и телевизији од којих је свакако најпознатији Александар Саша Попадић из „Бољег живота”.

Овенчан је многобројним признањима матичног театра, а награђиван је и на филмским и позоришним фестивалима широм земље.

У његовој богатој колекцији, између осталих, налазе се и Награда „Раша Плаовић”, као и Награда Града Београда за позоришно стваралаштво које је добио за маестрално одиграну улогу Дезмонда Мортона у представи Народног позоришта „Државни службеници”.

Велика дела вечно живе. Борис је оставио дубок траг у вечности са чим смо добро упознати. Незаборав је оно што Борису дугујемо и сигурни смо да ћемо заједно истрајати у настојању да тај дуг достојанствено одужимо.

Галерија