Вести

Овације за контрабасисту Оркестра Опере Народног позоришта у Београду Светозара Вујића после одржаног реситала на 52. конгресу Светског удружења контрабасиста у Америци

28 јун 2019

Kонтрабасиста Оркестра Опере Народног позоришта у Београду Светозар Вујић извео је недавно веома успешан реситал у оквиру 52. конгреса Светског удружења контрабасиста (ISB), одржаног у Блумингтону.

На сцени "Форд сале" универзитета у том граду, у америчкој савезној држави Индијана, Вујић и пијанисткиња Даринка Тодоров  имали су 5. јуна светску премијеру Сонатине у пет ставова за контрабас и клавир америчког композитора П. Kелија Вадла (P. Kellach Wadle), а њихов наступ публика је испратила овацијама.

У оквиру реситала, наш уметник извео је веома успешно и композицију „Јеврејски диптих”, коју је познати српски композитор Александар С. Вујић (1945-2017), написао специјално за њега, али овога пута, није била одсвирана у верзији за оркестар, већ за контрабас и клавир.

Kао гости Светозара Вујића, наступила су четворица контрабасиста (Volkan Orhon, David Murray, Paul Sharpe, Anthony Stoops), који су први пут свирали Српско коло за квартет контрабаса Александра С. Вујића.

“Они су универзитетски професори, веома су познати у Америци, а наступају под именом Bad Boyz. Замолио сам их да то науче и они су то урадили врхунски и веома професионално, тако да је и њихово извођење, заправо била светска премијера”, каже Светозар Вујић у изјави за сајт Народног позоришта и додаје: “Дакле, оно што је посебно занимљиво, огледа се у чињеници да су Срби свирали премијеру америчког композитора, а Американци премијеру српског композитора. Светско удружење контрабасиста постоји 52 године. Сваке друге године, то удружење одржава конгрес и три пута годишње издаје свој часопис. Ове године, конгресу је присуствовало 1300 делегата из више од 40 земаља, од тога око 100 презентера”, наводи Светозар Вујић.

Он истиче да је цео реситал протекао у феноменалној атмосфери.

“Србија и Народно позориште у Београду, први пут после пола века, репрезентовани су раме уз раме са највећим земљама и најбољим светским оркестрима и факултетима. Ово је, заиста, био велики успех и, наравно, веома сам срећан због тога. Једна госпођа из публике није могла да заустави сузе ни по завршетку концерта. Аплауз и честитања гледалаца из више од 20 земаља и позитивни коментари колега били су плата за наш вишемесечни рад и одрицања”, сматра наш уметник и додаје да су концерту, између осталих, присуствовала и четворица бивших председника Светског удружења контрабасиста - Barry Green, Jeff Bradetich, David Murray i Douglas Mapp.

Светозар Вујић напомиње да су пут у Америку подржали министар културе и информисања Републике Србије Владан Вукосављевић, в.д. управника Народног позоришта у Београду Ивана Вујић, директорка Опере НП Јасмина Трумбеташ Петровић и директорка Музичке школе “Станислав Бинички” Kсенија Шијан.
М.Б.