Vesti

Ovacije za kontrabasistu Orkestra Opere Narodnog pozorišta u Beogradu Svetozara Vujića posle održanog resitala na 52. kongresu Svetskog udruženja kontrabasista u Americi

28 jun 2019

Kontrabasista Orkestra Opere Narodnog pozorišta u Beogradu Svetozar Vujić izveo je nedavno veoma uspešan resital u okviru 52. kongresa Svetskog udruženja kontrabasista (ISB), održanog u Blumingtonu.

Na sceni "Ford sale" univerziteta u tom gradu, u američkoj saveznoj državi Indijana, Vujić i pijanistkinja Darinka Todorov  imali su 5. juna svetsku premijeru Sonatine u pet stavova za kontrabas i klavir američkog kompozitora P. Kelija Vadla (P. Kellach Wadle), a njihov nastup publika je ispratila ovacijama.

U okviru resitala, naš umetnik izveo je veoma uspešno i kompoziciju „Jevrejski diptih”, koju je poznati srpski kompozitor Aleksandar S. Vujić (1945-2017), napisao specijalno za njega, ali ovoga puta, nije bila odsvirana u verziji za orkestar, već za kontrabas i klavir.

Kao gosti Svetozara Vujića, nastupila su četvorica kontrabasista (Volkan Orhon, David Murray, Paul Sharpe, Anthony Stoops), koji su prvi put svirali Srpsko kolo za kvartet kontrabasa Aleksandra S. Vujića.

“Oni su univerzitetski profesori, veoma su poznati u Americi, a nastupaju pod imenom Bad Boyz. Zamolio sam ih da to nauče i oni su to uradili vrhunski i veoma profesionalno, tako da je i njihovo izvođenje, zapravo bila svetska premijera”, kaže Svetozar Vujić u izjavi za sajt Narodnog pozorišta i dodaje: “Dakle, ono što je posebno zanimljivo, ogleda se u činjenici da su Srbi svirali premijeru američkog kompozitora, a Amerikanci premijeru srpskog kompozitora. Svetsko udruženje kontrabasista postoji 52 godine. Svake druge godine, to udruženje održava kongres i tri puta godišnje izdaje svoj časopis. Ove godine, kongresu je prisustvovalo 1300 delegata iz više od 40 zemalja, od toga oko 100 prezentera”, navodi Svetozar Vujić.

On ističe da je ceo resital protekao u fenomenalnoj atmosferi.

“Srbija i Narodno pozorište u Beogradu, prvi put posle pola veka, reprezentovani su rame uz rame sa najvećim zemljama i najboljim svetskim orkestrima i fakultetima. Ovo je, zaista, bio veliki uspeh i, naravno, veoma sam srećan zbog toga. Jedna gospođa iz publike nije mogla da zaustavi suze ni po završetku koncerta. Aplauz i čestitanja gledalaca iz više od 20 zemalja i pozitivni komentari kolega bili su plata za naš višemesečni rad i odricanja”, smatra naš umetnik i dodaje da su koncertu, između ostalih, prisustvovala i četvorica bivših predsednika Svetskog udruženja kontrabasista - Barry Green, Jeff Bradetich, David Murray i Douglas Mapp.

Svetozar Vujić napominje da su put u Ameriku podržali ministar kulture i informisanja Republike Srbije Vladan Vukosavljević, v.d. upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu Ivana Vujić, direktorka Opere NP Jasmina Trumbetaš Petrović i direktorka Muzičke škole “Stanislav Binički” Ksenija Šijan.
M.B.