Вести

Почеле пробе Шекспировог „Сна летње ноћи“, у режији Kокана Младеновића, премијера у октобру на Великој сцени

7 јун 2019

Прва читаћа проба комедије Вилијама Шекспира „Сан летње ноћи“, у режији Kокана Младеновића, са комплетно женском поделом у којој је 16 глумица, одржана је 7. јуна у пробној сали на петом спрату.

У подели су Радмила Живковић, Лидија Плетл, Александра Николић, Душанка Стојановић Глид, Ивана Жигон, Марија Вицковић, Данијела Угреновић, Вања Ејдус, Вања Милачић, Милена Ђорђевић, Ивана Шћепановић, Бојана Бамбић, Јована Беловић, Сања Марковић, Исидора Симијоновић и Нина Нешковић.

Пре почетка пробе, уметничку и сарадничку екипу представе, чија је премијера планирана за 6. октобар на Великој сцени,  поздравила је, у кратком говору, в.д. управника Ивана Вујић, која им је пожелела успех у раду.
 
Вујић је казала да јој је веома драго што се овај познати Шекспиров комад, са којим ће бити отворена нова сезона, после више од две деценије, поново враћа на репертоар Народног позоришта.

Превод је урадио Александар Петровић. 

Драматурзи су Димитрије Kоканов и Жељко Хубач, костимографкиња је Бојана Никитовић, сценографкиња Марија Kалабић, композиторка Ирена Поповић, док ће за сценски покрет бити задужена Андреa Kулешевић.

У сарадничкој екипи су др Дејан Средојевић (лектор), Невена Мијатовић (асистенткиња редитеља), Вук Милетић (извршни продуцент), Јасмина Урошевић (продуценткиња у Драми), Сања Угринић Мимица (инспицијенткиња) и Даница Стевановић (суфлерка). 

Ово ће у Народном позоришту бити шеста драмска поставка “Сна летње ноћи”, једне од најлепших комедија у светској драмској литератури, коју је Шекспир написао између 1590. и 1596. године.

Премијере су одржане 04.04.1910. (режија Милорад Гавриловић), 26.03.1912. (Сава Тодоровић), 25.06.1920. (Александар Верешчагин), 11.09.1931. (Јуриј Љвович Ракитин) и 26.09.1997. године (Никита Миливојевић). 

На сцени Народног позоришта, у адаптацији Лучијана Јонескуа, у режији и кореографији Михаела Атанасиу, била је постављена и балетска представа “Сан летње ноћи”, а премијера је одржана 10. децембра 1987. године.
М.Б.