Вести

ПОТПИСАН ПРОТОКОЛ О САРАДЊИ СА НАЦИОНАЛНИМ ТЕАТРОМ ОПЕРЕ И БАЛЕТА ИЗ ТИРАНЕ

8 април 2016

Протокол о сарадњи између Народног позоришта у Београду и  Националног театра Опере и Балета из Тиране, потписан је у петак 8. априла у Музеју Националног театра.
Тим уговором, који су потписали челници две Куће Дејан Савић и Илир Керни, створене су, између осталог, основе за дугорочну сарадњу у области заједничке продукције, размене гостовања представа и уметника, као и других облика позоришне сарадње који су од интереса за оба театра.
Такође, у оквиру реализације међународне сарадње, укључено је узајамно промовисање у вези са гостовањима ансамбала на фестивалима и другим међународним позоришним манифестацијама.
Савић је оценио да је потпуно природно да се одвија сарадња између два театара који имају исти значајни ниво у својим државама и подсетио да Народно позориште већ има потписане споразуме са неким од националних позоришта из региона и окружења.  
Он је изразио очекивање да ће потписивање протокола, чији је један од циљева  неговање и пропагирање позоришне уметности и културе, допринети да две угледне Куће имају много бољу и квалитетнију сарадњу него до сада.
Керни се захвалио Савићу на гостопримству и нагласио да за њега и Национални театар Опере и Балета из Тиране потписивање овог уговора са једном таквом Кућом, као што је Народно позориште у Београду, представља велику част и задовољство.
Потписивању Протокола присуствовао је и амбасадор Албаније у Београду Иљир Бочка који је изразио задовољство што је постигнут договор о заједничкој сарадњи и истакао да ће она сигурно бити од велике користи за оба позоришта.
Поводом почетка сарадње, вечерас ће на Сцени „Раша Плаовић“ Национални театар опере и балета из Тиране гостовати са једночиним балетима „Noces“ и „La Stravaganza“ у кореографији прослављеног уметника Анжелинa Прељокажa.
Поменута сарадња, која је иницирана приликом прошлогодишње Савићеве посети Тирани, биће настављена већ 25. маја гостовањем прослављене албанске уметнице - сопрана Инве Муле која ће у Пучинијевој опери "Боеми" певати улогу Мими.
М.Б.