Вести

Потписан Протокол о сарадњи у оквиру платформе Open Balkan Theatre/ Театар Отворени Балкан

28 септембар 2022

Open Balkan Theatre/ Театар Отворени Балкан платформа о сарадњи између Србије, Албаније и Северне Македоније у области позоришта, драме, опере и балета озваничена је 28.септембра потписивањем Протокола о сарадњи у Влади Републике Србије.

Протокол о сарадњи  потписали су в.д. управника Народног позоришта у Београду Светислав Гонцић, Васо Ристов директор Националне Опере и Балета из Скопља и Абигаила Воштина, директорка Националне Опере и Балета из Тиране, док ће директорка Македонског Националног Театра Симона Угриновска накнадно потписати протокол.

Стратешка културна сарадња Open Balkan Theatre/ Театар Отворени Балкан је платформа која ће омогућити снажније повезивање најважнијих националних културних институција ових трију земаља и биће важна  поруку свету изван ове регије о јединствености балканске културе.

“Све наше регионалне културе чине једну важну целину Балкана, и веома је снажна идеја балканске културе као посебне на целом свету.  Ако бисмо могли да разменимо и умножимо искуства и креативност и да их уткамо у један разнолики ћилим, то би цео свет могао да препозна као јединствену балканску културу која  је магична” – наглашава Светислав Гонцић и додаје:

“Овај пројекат Open Balkan Theatre/ Театар Отворени Балкан је настао на идеји да треба отворити врата будућности поготово младим људима и практично кренути у један нови концепт, један нови свет.“

„Мени је драго да смо ми и до сада имали одличну сарадњу као две земље али Open Balkan Theatre/ Театар Отворени Балкан је шанса да се зближимо још више, да сарађујемо још више да се помажемо као институције“, рекао је Васо Ристов, директор Националне Опере и Балета Северне Македоније.

Open Balkan Theatre/ Театар Отворени Балкан подразумева континуирану сарадњу током целе године, али и велике заједничке пројекте који истичу значај и важност културе као начина повезивања. 

“Kроз размену оперских, балетских, драмских уметника, диригената, солиста, драматурга и других уметника настаје нова и узбудљива енергија која може да подигне уметнички квалитет и донесе несто ново у свим нашим ансамблима” истиче Абигаила Воштина, директорка Националне Опере и Балета из Тиране.

Радован Јокић, помоћник министра за културу за савремено стваралаштво, изразио је задовољство  потписивањем протокола о сарадњи и нагласио:

„У овом моменту мишљења смо да нам је култура потребнија сада више него икада. По овом основу, што се тиче сарадње између националних театара поготову морам да изразим задовољство, јер они свакако са свих страна имају актуалне садржаје и оно што се надамо учиће нас не само ко смо, него како кроз ове уметничке пројекције и кроз ову врсту духовних детерминанти можемо да будемо бољи и оно што стварно можемо бити“.
 

Галерија