Vesti

Potpisan Protokol o saradnji u okviru platforme Open Balkan Theatre/ Teatar Otvoreni Balkan

28 septembar 2022

Open Balkan Theatre/ Teatar Otvoreni Balkan platforma o saradnji između Srbije, Albanije i Severne Makedonije u oblasti pozorišta, drame, opere i baleta ozvaničena je 28.septembra potpisivanjem Protokola o saradnji u Vladi Republike Srbije.

Protokol o saradnji  potpisali su v.d. upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu Svetislav Goncić, Vaso Ristov direktor Nacionalne Opere i Baleta iz Skoplja i Abigaila Voština, direktorka Nacionalne Opere i Baleta iz Tirane, dok će direktorka Makedonskog Nacionalnog Teatra Simona Ugrinovska naknadno potpisati protokol.

Strateška kulturna saradnja Open Balkan Theatre/ Teatar Otvoreni Balkan je platforma koja će omogućiti snažnije povezivanje najvažnijih nacionalnih kulturnih institucija ovih triju zemalja i biće važna  poruku svetu izvan ove regije o jedinstvenosti balkanske kulture.

“Sve naše regionalne kulture čine jednu važnu celinu Balkana, i veoma je snažna ideja balkanske kulture kao posebne na celom svetu.  Ako bismo mogli da razmenimo i umnožimo iskustva i kreativnost i da ih utkamo u jedan raznoliki ćilim, to bi ceo svet mogao da prepozna kao jedinstvenu balkansku kulturu koja  je magična” – naglašava Svetislav Goncić i dodaje:

“Ovaj projekat Open Balkan Theatre/ Teatar Otvoreni Balkan je nastao na ideji da treba otvoriti vrata budućnosti pogotovo mladim ljudima i praktično krenuti u jedan novi koncept, jedan novi svet.“

„Meni je drago da smo mi i do sada imali odličnu saradnju kao dve zemlje ali Open Balkan Theatre/ Teatar Otvoreni Balkan je šansa da se zbližimo još više, da sarađujemo još više da se pomažemo kao institucije“, rekao je Vaso Ristov, direktor Nacionalne Opere i Baleta Severne Makedonije.

Open Balkan Theatre/ Teatar Otvoreni Balkan podrazumeva kontinuiranu saradnju tokom cele godine, ali i velike zajedničke projekte koji ističu značaj i važnost kulture kao načina povezivanja. 

“Kroz razmenu operskih, baletskih, dramskih umetnika, dirigenata, solista, dramaturga i drugih umetnika nastaje nova i uzbudljiva energija koja može da podigne umetnički kvalitet i donese nesto novo u svim našim ansamblima” ističe Abigaila Voština, direktorka Nacionalne Opere i Baleta iz Tirane.

Radovan Jokić, pomoćnik ministra za kulturu za savremeno stvaralaštvo, izrazio je zadovoljstvo  potpisivanjem protokola o saradnji i naglasio:

„U ovom momentu mišljenja smo da nam je kultura potrebnija sada više nego ikada. Po ovom osnovu, što se tiče saradnje između nacionalnih teatara pogotovu moram da izrazim zadovoljstvo, jer oni svakako sa svih strana imaju aktualne sadržaje i ono što se nadamo učiće nas ne samo ko smo, nego kako kroz ove umetničke projekcije i kroz ovu vrstu duhovnih determinanti možemo da budemo bolji i ono što stvarno možemo biti“.
 

Galerija