Вести

Поводом почетка 152. сезоне, на балкону и испред главног улаза у Народно позориште, одржан спектакуларни програм под називом „Поново заједно - Поглед проматрача мења све“

29 август 2020

У част публике која се враћа у театар, уметници Народног позоришта извели су 29. августа, на балкону и испред главног улаза у зграду, спектакуларни програм „Поново заједно - Поглед проматрача мења све“ поводом почетка 152. сезоне, уз поштовање свих мера заштите које прописује Кризни штаб у вези са епидемијом вируса Ковид 19.

У величанственој атмосфери, пред одушевљеним гледаоцима окупљеним на платоу испред позоришта и Тргу Републике, наступили су чланови сва три ансамбла Народног позоришта и гости.

Разноврстан, брижљиво одабран програм у славу позоришта, под називом „Поново заједно“ - Поглед проматрача мења све“, као поклон Београђанима и гостима српске престонице, а који је објединио драму, оперу, балет и џез, отворен је Увертиром из најпознатије опере Жоржа Бизеа „Кармен“.

Током шездесетак минута, публика је уживала и у балетском програму (кореограф Дејан Коларов), као и популарним аријама и дуетима из разноврсног опуса највећих светских композитора (Камиј Сен-Санс, Пучини, Дворжак...), чула се и једна од најпопуларнијих италијанских канцона „О соле мио“, читани су текстови из веома богатог историјата Народног позоришта, слушали су се неки од познатих џез стандарда...

На крају, вишеминутним снажним аплаузом, поздрављени су сви учесници овог спектакла -  првакиња Драме Радмила Живковић, глумица Сузана Лукић, млади глумци Богдан Богдановић и Немања Стаматовић (сарадници Народног позоришта), прваци Опере мецосопран Јадранка Јовановић и тенор Јанко Синадиновић, млада сарадница Народног позоришта сопран Евгенија Јеремић, корепетитор Срђан Јараковић, виолончелисткиња Ирина Скорикова, солисткиње Балета Милица Јевић Дрндаревић, Силвија Џуња, Ана Иванчевић, Татјана Татић, Теодора Спасић, Олга Олћан и Љупка Стаменовски, као и специјални гости - џез певачица која тренутно живи и ради у Њујорку Софија Кнежевић и музичар Елиот Лејсон, такође из Њујорка.

Током трајања концерта, саобраћај је функционисао све време, а било је веома интересантно видети и многе суграђане који су излазили из тролејбуса и прикључивали се догађају, јер, руку на срцу, заиста нико није могао да остане равнодушан гледајући овај величанствен наступ врхунских уметника.

У реализацији програма учествовали су Бранислава Пљаскић (инспицијент), Марко Дукић (мајстор маске), Миодраг Миливојевић (мајстор светла), Тихомир Савић (мајстор тона), Петар Антоновић (видео) и Зоран Мирић (бине мајстор).

Комплетан спектакл преношен је уживо путем стриминга на сајту и YouTube каналу Народног позоришта у Београду.