Вести

ПОВОДОМ СВЕТСКОГ ДАНА МУЗИКЕ ОДРЖАН КОНЦЕРТ „ПРАЗНИЧНО ДАРОВАЊЕ“

21 јун 2012

Поводом Светског дана музике, у среду 21. јуна на Великој сцени одржан је концерт „Празнично даровање“ на којем су наступили солисти Хора флаута S Y R I N X, концертмајстор Едит Македонска и Филхармонија младих „Борислав Пашћан“.

На репертоару су била дела Волфганга Амадеуса Моцарта, Петра Иљича Чајковског, Дмитрија Шостаковича, Фредерика Шопена, Жоржа Бизае, Сергеја Прокофјева...
Ексклузивност овог концерта представљало је светско праизвођење композиције Константина Бабића „Елегија“ коју је на виолини извела Едит Македонска.  
Празник музике почео је да се прославља 1982. године на иницијативу француског Министарства културе, а поводом Европске године музике 1985. године, прослава се проширила на друге државе.
Светски дан музике у Београду је почео да се прославља 1988. године, а тренутно овај датум обележава 110 држава на пет континената.
М.Б.
 

 

ФИЛХАРМОНИЈА МЛАДИХ “БОРИСЛАВ ПАШЋАН” једина је омладинска филхармонија која ради у Београду. Основана је 1978. године на иницијативу групе студената Музичке академије који су изучавали дириговање код Борислава Пашћана, диригента Опере и Балета Народног позоришта у Београду. Датум оснивања је уједно и датум првог концерта у Дому омладине - 17. јануар 1978. године.
Током 34 године историје, Филхармонија младих „Борислав Пашћан“, забележила је бројне наступе у најзначајнијим музичким центрима Европе, често и пред више хиљада гледалаца, а добитник је и бројних вредних награда и признања. Многи уметници који су прошли кроз филхармонију, остварили су значајне музичке каријере у земљи и иностранству. Филхармонија данас окупља најнадареније младе музичаре, полазнике средњих музичких школа и Музичких академија. Маестро Павловић, вршилац дужности директора Опере Народног позоришта у Београду, је осми диригент од оснивања филхармоније. Уметнички директор је Даница Томковић, а стручни сарадник Бранислава Пљаскић.
ЕДИТ МАКЕДОНСКА потиче из музичке породице. Виолину је почела да учи код своје мајке Диане Рапонђиеве Стојановић, а дипломирала на ФМУ у Београду у класи професорке Ферн Рашковић. Завршила је специјализацију виолине и камерне музике у Пловдиву (Бугарска) код професора Недјалча Тодорова, где је и ангажована као асистент на тамошњем Факултету музичке уметности. Стекла је и диплому соло певања у М. Ш. „Стеван Мокрањац“ у Београду, а завршила је и балетску школу у Софији. Радила је као професор виолине у музичким школама „Јосиф Маринковић“ и „Владимир Ђорђевић“ у Београду, као и професор виолине и предмета Читање с листа на Академији лепих уметности у Београду. Као концертмајстор је била ангажована у Македонској Опери и Балету у Скопљу, у операма у Варни и Пловдиву (Бугарској), као и у Позоришту на Теразијама. Од 1980. године ради у Народном позоришту у Београду, где је концертмајстор. Одржала је бројне концерте као солиста и концертмајстор широм бивше Југославије, те у Аустрији, Немачкој, Енглеској, Француској, Белгији, Чешкој, Јужној Кореји, Шпанији, Грчкој, Бугарској, Мађарској, Португалији и Данској. Учествовала на Новогодишњем фестивалу у Софији 2009. године. Снимала је за радио и телевизију. Бави се и компоновањем дечје музике (песме „Јабука и лептир“, „Саша, цигански пас“, као и музику за књигу „Бајка за децу“, аутора принцеза Јелисавете Карађорђевић).
ХОР ФЛАУТА „S Y R I N X“ је основан 1977. године, а његов оснивач и уметнички руководилац био је наш прослављени флаутиста и педагог, професор Миодраг Азањац. Ове године се навршава 11 година од његове смрти. Ансамбл је обновио свој рад 1999. године; сада наступа под називом Хор флаута „S Y R I N X“ и директни је настављач рада Хора флаута у старом саставу. Као један од најближих сарадника професора Азањца и солиста ансамбла од његовог оснивања, сматрао сам за потребно да једну сасвим специфичну традицију свирања флауте поново оживим. Данас је ансамбл знатно подмлађен и чини га девет врсних флаутиста - углавном солиста београдских симфонијских оркестара, као и истакнутих београдских педагога. Хор флаута „S Y R I N X“ је до сада, поред редовне концертне активности, остварио и тзв. премијерне програме, од којих треба истаћи Уметност фуге и Музичку жртву Ј. С. Баха, као и светску праизведбу композиције Ј. Хајдна Седам последњих Христових речи, у обради за овај ансамбл. У припреми је и светска праизведба дела истог композитора - Годишња доба. Ансамбл ради под окриљем Народног позоришта и своје премијерне програме остварује углавном на његовим сценама. Крајем октобра 2008, из штампе је изашао компакт-диск ансамбла, са композицијама Ј. С. Баха, В. А. Моцарта и Ј. Хајдна, а у издању дискографске куће „Маском“.