Vesti

POVODOM SVETSKOG DANA MUZIKE ODRŽAN KONCERT „PRAZNIČNO DAROVANjE“

21 jun 2012

Povodom Svetskog dana muzike, u sredu 21. juna na Velikoj sceni održan je koncert „Praznično darovanje“ na kojem su nastupili solisti Hora flauta S Y R I N X, koncertmajstor Edit Makedonska i Filharmonija mladih „Borislav Pašćan“.

Na repertoaru su bila dela Volfganga Amadeusa Mocarta, Petra Iljiča Čajkovskog, Dmitrija Šostakoviča, Frederika Šopena, Žorža Bizae, Sergeja Prokofjeva...
Ekskluzivnost ovog koncerta predstavljalo je svetsko praizvođenje kompozicije Konstantina Babića „Elegija“ koju je na violini izvela Edit Makedonska.  
Praznik muzike počeo je da se proslavlja 1982. godine na inicijativu francuskog Ministarstva kulture, a povodom Evropske godine muzike 1985. godine, proslava se proširila na druge države.
Svetski dan muzike u Beogradu je počeo da se proslavlja 1988. godine, a trenutno ovaj datum obeležava 110 država na pet kontinenata.
M.B.
 

 

FILHARMONIJA MLADIH “BORISLAV PAŠĆAN” jedina je omladinska filharmonija koja radi u Beogradu. Osnovana je 1978. godine na inicijativu grupe studenata Muzičke akademije koji su izučavali dirigovanje kod Borislava Pašćana, dirigenta Opere i Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu. Datum osnivanja je ujedno i datum prvog koncerta u Domu omladine - 17. januar 1978. godine.
Tokom 34 godine istorije, Filharmonija mladih „Borislav Pašćan“, zabeležila je brojne nastupe u najznačajnijim muzičkim centrima Evrope, često i pred više hiljada gledalaca, a dobitnik je i brojnih vrednih nagrada i priznanja. Mnogi umetnici koji su prošli kroz filharmoniju, ostvarili su značajne muzičke karijere u zemlji i inostranstvu. Filharmonija danas okuplja najnadarenije mlade muzičare, polaznike srednjih muzičkih škola i Muzičkih akademija. Maestro Pavlović, vršilac dužnosti direktora Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, je osmi dirigent od osnivanja filharmonije. Umetnički direktor je Danica Tomković, a stručni saradnik Branislava Pljaskić.
EDIT MAKEDONSKA potiče iz muzičke porodice. Violinu je počela da uči kod svoje majke Diane Raponđieve Stojanović, a diplomirala na FMU u Beogradu u klasi profesorke Fern Rašković. Završila je specijalizaciju violine i kamerne muzike u Plovdivu (Bugarska) kod profesora Nedjalča Todorova, gde je i angažovana kao asistent na tamošnjem Fakultetu muzičke umetnosti. Stekla je i diplomu solo pevanja u M. Š. „Stevan Mokranjac“ u Beogradu, a završila je i baletsku školu u Sofiji. Radila je kao profesor violine u muzičkim školama „Josif Marinković“ i „Vladimir Đorđević“ u Beogradu, kao i profesor violine i predmeta Čitanje s lista na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu. Kao koncertmajstor je bila angažovana u Makedonskoj Operi i Baletu u Skoplju, u operama u Varni i Plovdivu (Bugarskoj), kao i u Pozorištu na Terazijama. Od 1980. godine radi u Narodnom pozorištu u Beogradu, gde je koncertmajstor. Održala je brojne koncerte kao solista i koncertmajstor širom bivše Jugoslavije, te u Austriji, Nemačkoj, Engleskoj, Francuskoj, Belgiji, Češkoj, Južnoj Koreji, Španiji, Grčkoj, Bugarskoj, Mađarskoj, Portugaliji i Danskoj. Učestvovala na Novogodišnjem festivalu u Sofiji 2009. godine. Snimala je za radio i televiziju. Bavi se i komponovanjem dečje muzike (pesme „Jabuka i leptir“, „Saša, ciganski pas“, kao i muziku za knjigu „Bajka za decu“, autora princeza Jelisavete Karađorđević).
HOR FLAUTA „S Y R I N X“ je osnovan 1977. godine, a njegov osnivač i umetnički rukovodilac bio je naš proslavljeni flautista i pedagog, profesor Miodrag Azanjac. Ove godine se navršava 11 godina od njegove smrti. Ansambl je obnovio svoj rad 1999. godine; sada nastupa pod nazivom Hor flauta „S Y R I N X“ i direktni je nastavljač rada Hora flauta u starom sastavu. Kao jedan od najbližih saradnika profesora Azanjca i solista ansambla od njegovog osnivanja, smatrao sam za potrebno da jednu sasvim specifičnu tradiciju sviranja flaute ponovo oživim. Danas je ansambl znatno podmlađen i čini ga devet vrsnih flautista - uglavnom solista beogradskih simfonijskih orkestara, kao i istaknutih beogradskih pedagoga. Hor flauta „S Y R I N X“ je do sada, pored redovne koncertne aktivnosti, ostvario i tzv. premijerne programe, od kojih treba istaći Umetnost fuge i Muzičku žrtvu J. S. Baha, kao i svetsku praizvedbu kompozicije J. Hajdna Sedam poslednjih Hristovih reči, u obradi za ovaj ansambl. U pripremi je i svetska praizvedba dela istog kompozitora - Godišnja doba. Ansambl radi pod okriljem Narodnog pozorišta i svoje premijerne programe ostvaruje uglavnom na njegovim scenama. Krajem oktobra 2008, iz štampe je izašao kompakt-disk ansambla, sa kompozicijama J. S. Baha, V. A. Mocarta i J. Hajdna, a u izdanju diskografske kuće „Maskom“.