Вести

Позив за пријаве за пету генерацију програма „Млади позоришни експерти“

3 октобар 2023

Народно позориште у Београду и организација Три гроша позивају младе старије од 13 година да се прикључе петој генерацији полазника програма Млади позоришни експерти
 
Да ли имаш више од 13 година и твој идеални излазак садржи и одлазак у позориште? Да ли би чешће ишао и ишла у позориште када би имао и имала екипу за то? Да ли волиш да са другима делиш утиске о представама и верујеш да то обогаћује твоје искуство? Пријави се на програм Млади позоришни експерти! 
 
Конкурс је отворен до 13. октобра. Формулар за пријаву се налази на овом ЛИНКУ.
Програм се састоји из групних одлазака у позориште и дискусија након одгледаних представа, као и вежби критичког и креативног мишљења. Програм је у потпуности бесплатан за учеснике и одржаваће се током школске 2023/24 године.

Радионице модерирају позоришне редитељке Ана Пинтер и Ана Константиновић, са подршком колега са институционалне и независне уметничке сцене. 
 
Млади позоришни експерти је платформа за сусретање младе позоришне публике и позоришних аутора и професионалаца са локалне сцене. Циљеви програма су развој, оснаживање и охрабривање критичког и креативног мишљења, подстицање културних потреба и навика код младих и остваривање директног дијалога између позоришних аутора и младе публике. 

Програм Млади позоришни експерти одржава се већ пет година у Народном позоришту у Београду и кроз њега је прошло преко 120 тинејџера и младих из Београда и других градова. 

Током 2023. године Млади позоришни експерти су се представили широј јавности са изведбеним предавањем У нашој пећини које је изведено 11. јуна на сцени Раша Плаовић. 

Методе и резултате свог истраживачког и креативног рада представили су такође и на међународној научној конференцији SHAKIN’ - In from the margins – Sharing footnotes of subaltern knowledge and practices: Questioning North-South relations and ethics of international collaboration, у оквиру програмске целине „Artist talks" у јуну 2023. у Ректорској сали Ректората Универзитета уметности у Београду. Учесници програма су инспирисали присутне својим искуствима које су стекли током учешћа у програму. Конференцију су организовали Унеско Катедра за културну политику и менаџмент Универзитета уметности у Београду у сарадњи са Асоцијацијом Независна културна сцена Србије. 
Осим тога, о искуствима у програму и раду на изведбеном предавању, полазници Младих позоришних експерата говорили су и у оквиру фестивала међународне асоцијације ИДЕА (Међународна организазција за драму у образовању) Together we go on

Предстоји представљање програма и разговор о изведбеном предавању У нашој пећини у оквиру БИТЕФ полифоније, 9. октобра 2023. у панелу Зашто школа, зашто позориште, који је део  програма Угледни дијалози