Вести

Представа „Царство мрака“ са великим успехом изведена на IX Руском међународном позоришном фестивалу у Нижњем Новгороду

17 октобар 2019

Представа „Царство мрака“, према тексту Лава Николајевича Толстоја, у режији Игора Вука Торбице, изведена је 17. октобра са великим успехом на IX Руском међународном позоришном фестивалу у Нижњем Новгороду.

У препуној сали Државног академског драмског позоришта, публика је са одушевљењем прихватила ову драму, коју је један од највећих руских реалиста свог доба написао 1886. године, а на крају представе стајаћим овацијама испратила је ансамбл у којем су били  Олга Одановић (Матрјона), Хана Селимовић (Анисја), Вања Ејдус (Акуљина), Ненад Пећинар (Петар), Анастасиа Мандић (Кума), Марко Баћовић (Аћим), Иван Ђорђевић (Никита), Никола Вујовић (Митрић), Ивана Шћепановић (Марина), Новак Радуловић (Сват) и девојчица Јелена Благојевић (Ањутка).

У току дана, поводом гостовања нашег ансамбла на овом фестивалу, одржана је и конференција за новинаре, на којој је поред редитеља Торбице и глумаца, учествовала и управница Народног позоришта Ивана Вујић.

Након тога, управница Вујић потписала је са директором Државног академског драмског позоришта Борисом Петровићем Каиновим Протокол о сарадњи тог театра и Народног позоришта у Београду. 

После завршетка представе, одржан је округли сто на којем су чланови жирија изнели веома добре критике о "Царству мрака", које је премијерно изведено 24. марта 2017. године на Сцени "Раша Плаовић". 

Теме из Толстојеве драме, попут преваре, похлепе, прељубе, лицемерја, убиства и чедоморства, а све зарад новца који је “сваком послу господар”, веома су присутне и у данашњем времену.

Славни писац у овом комаду о греху и изопачености карактера, за шта највише криви очајничко сиромаштво, пружа довољно доказа да су сви ти људи који живе у једном таквом царству мрака и сами мрачни и сви међусобно подједнако способни за оно најгоре…

Уз редитеља, ауторски тим чине Молина Удовички Фотез/ Тијана Грумић (драматурзи), костимограф Марина Меденица, аутор сценографије и дизајна светла је Бранко Хојник, композитори су Ненад и Ален Синкауз, избор музике је начинио Ненад Синкауз, сценски говор је поставила Љиљана Мркић Поповић, асистент сценографа је била Дуња Костић, а асистент костимографа Олга Мрђеновић.

На овогодишњем фестивалу, посвећеном Максиму Горком, који ће се одржати од 14. до 26. октобра, биће извођена искључиво дела руских драмских аутора, а осим нашег националног театра, учествоваће и позоришта из Русије, Немачке, Јужне Кореје и Грузије.

О наградама ће одлучивати стручни жири којим ће председавати угледни позоришни критичар из Москве Николај Џегин.
М.Б. 

Репортажe о гостовању „Царства мрака“ у у Нижњем Новгороду, објављене у „Вечерњим новостима" и "Политици"

Галерија