Вести

Представа „Јесте ли за безбедност?“, у режији Анђелке Николић, премијерно изведена на Сцени „Раша Плаовић“

10 јун 2019

Представа „Јесте ли за безбедност?“, у режији и адаптацији Анђелке Николић, премијерно је изведена 10. јуна на Сцени „Раша Плаовић“.

Kомад је базиран на текстовима Биљане Јовановић, односно на њене три кратке приче под поменутим називом „Јесте ли за безбедност?“, путопису „Добродошли в Диализијо“ Давида Шаламуна и антиратној преписци „Вјетар иде на југ и обрће се на сјевер“ коју је Биљана водила са Марушом Kресе, Радом Ивековић (словеначка и хрватска списатељица) и српском песникињом Радмилом Лазић.

Представа је инспирисана животом и активизмом Биљане Јовановић (1953-1996), али она није омаж тој прерано преминулој књижевници, већ сведочанство о упечатљивом трагу њене личности – о њеној интелектуалној, моралној и емотивној снази, о хуманизму и активизму у примарном смислу те речи, који надилазе како границе једне биографије, тако и времена и простора у коме је стварала.

Такође, представа се у великој мери бави ратовима који су се на овим просторима водили током деведесетих година, али не настоји да даје историјска тумачења и виђења, већ је превасходно фокусирана на оно што су Јовановићева и њене колегинице (Kресе, Ивековић и Лазић) чиниле и предузимале како би покушале да зауставе надолазеће крваво разарење.

Ова драма посвећена је свима онима који су својим деловањем, јавним иступањима, заједничким активностима, чинили све да спрече реторику која води у ратно лудило, да обавесте необавештене шта се у њихово име чини, да помогну страдалима и прогнанима, да ублаже патњу људи...

Одушевљена публика дугим и снажним апплаузима испратила је главне јунакиње представе, која је посвећена и свима онима који крвави распад земље доживљавају као пораз, - Вању Ејдус (Биљана Јовановић), Сену Ђоровић (Маруша Kресе), Милену Ђорђевић (Радмила Лазић) и Анастасиу Мандић (Рада Ивековић), као и седморо младих глумаца који се појављују у улогама припадника ЈНА, дезертера, заробљеника, болничара, територијалаца... - Петра Ђурђевића, Драгана Петровића, Стојшу Ољачић, Вукашина Јовановића, Лазара Николића, Драгана Секулића и Немању Стаматовића.

У ауторској екипи су и Бранислава Илић (драматуршкиња и адаптација текста), Весна Поповић (сценографкиња), Олга Мрђеновић (костимографкиња), др Дејан Средојевић (сценски говор), др Маја Ђукановић (лекторка за словеначки језик), Ирена Поповић (композиторка) и Марија Миленковић (стручна сарадница за сценски покрет).

М.Б.