Вести

Представa „Ситнице које живот значе“ премијерно изведена на Фестивалу „Пургаторије“ у Тивту

12 август 2022

Представа „Ситнице које живот значе“, по тексту једног од најпопуларнијих италијанских писаца данашњице Лоренца Маронеа, у драматизацији Ђорђа Косића и режији Андреја Носова, премијерно је изведена 12. августа на Великој сцени Центра за културу Тиват, у оквиру Фестивала медитеранског театра „Пургаторије“. 

У том комаду о љубави, пријатељству и помоћи у чијем фокусу се налази пензионисани књиговођа Чезаре, „старо џангризало“ који пред сам крај живота добија жељу да из корена промени свој карактер, главну улогу тумачи Младен Андрејевић, а у подели су и Нела Михаиловић (Росана), Вања Ејдус (Kатерина), Душан Матејић (Данте), Нина Нешковић (Ема) и Раде Ћосић (Лео).

Одушевљена публика испратила је уметничку екипу на крају представе вишеминутним громогласним аплаузом.

Сценограф је Дејан Тодоровић, Селена Орб је креирала костиме, музику је компоновао Драшко Аџић, док је Марија Миленковић била задужена за сценски покрет. 

Сарадници на представи су Александра Лозановић (помоћник редитеља), Марија Kовачевић (извршни продуцент), Сања Угринић Мимица (инспицијент) и Гордана Перовски (суфлер).

Прва и друга реприза представе, коју је Народно позориште у Београду урадило у копродукцији са Бео Арт-ом и Центром за културу Тиват, требало је да буду одржане 13. и 14. августа на истој сцени, али су, у међувремену, отказане у складу са Одлуком Владе Црне Горе која је прогласила тродневну жалост (13, 14 и 15. август)  поводом трагедије која се догодила на Цетињу у којој је смртно страдало 11 особа.

Пре београдске премијере, планиране у октобру на Сцени „Раша Плаовић“, комад „Ситнице које живот значе“ биће одигран 27. августа на Смотри уметности „Мермер и звуци“ у Аранђеловцу и 2. септембра на 9. Амбијенталном позоришном фестивалу „Нови тврђава театар“ у „Вили Станковић“ у Чортановцима.

 

Галерија