Vesti

Predstava „Sitnice koje život znače“ premijerno izvedena na Festivalu „Purgatorije“ u Tivtu

12 avgust 2022

Predstava „Sitnice koje život znače“, po tekstu jednog od najpopularnijih italijanskih pisaca današnjice Lorenca Maronea, u dramatizaciji Đorđa Kosića i režiji Andreja Nosova, premijerno je izvedena 12. avgusta na Velikoj sceni Centra za kulturu Tivat, u okviru Festivala mediteranskog teatra „Purgatorije“. 

U tom komadu o ljubavi, prijateljstvu i pomoći u čijem fokusu se nalazi penzionisani knjigovođa Čezare, „staro džangrizalo“ koji pred sam kraj života dobija želju da iz korena promeni svoj karakter, glavnu ulogu tumači Mladen Andrejević, a u podeli su i Nela Mihailović (Rosana), Vanja Ejdus (Katerina), Dušan Matejić (Dante), Nina Nešković (Ema) i Rade Ćosić (Leo).

Oduševljena publika ispratila je umetničku ekipu na kraju predstave višeminutnim gromoglasnim aplauzom.

Scenograf je Dejan Todorović, Selena Orb je kreirala kostime, muziku je komponovao Draško Adžić, dok je Marija Milenković bila zadužena za scenski pokret. 

Saradnici na predstavi su Aleksandra Lozanović (pomoćnik reditelja), Marija Kovačević (izvršni producent), Sanja Ugrinić Mimica (inspicijent) i Gordana Perovski (sufler).

Prva i druga repriza predstave, koju je Narodno pozorište u Beogradu uradilo u koprodukciji sa Beo Art-om i Centrom za kulturu Tivat, trebalo je da budu održane 13. i 14. avgusta na istoj sceni, ali su, u međuvremenu, otkazane u skladu sa Odlukom Vlade Crne Gore koja je proglasila trodnevnu žalost (13, 14 i 15. avgust)  povodom tragedije koja se dogodila na Cetinju u kojoj je smrtno stradalo 11 osoba.

Pre beogradske premijere, planirane u oktobru na Sceni „Raša Plaović“, komad „Sitnice koje život znače“ biće odigran 27. avgusta na Smotri umetnosti „Mermer i zvuci“ u Aranđelovcu i 2. septembra na 9. Ambijentalnom pozorišnom festivalu „Novi tvrđava teatar“ u „Vili Stanković“ u Čortanovcima.

 

Galerija